Горещи новини

Цяло лято си пием домашна лимонада и то само от 2 лимона, а няма толкова освежаваща напитка

Recepta za domashna limonada

Домашната лимонада с мента и лимон е проста и бюджетна напитка, която ще ви избави от горещите летни дни, ще утоли жаждата ви и приятно ще ви ободри, когато е пред вас

При такова време най-малко искате да стоите до печката. Затова е особено приятно, че в тази рецепта не е нужно да загрявате и варите нищо. Извадете лимони и лед от фризера, разбийте, разбъркайте, разклатете и пийте!

ДОМАШНА ЛИМОНАДА С МЕНТА И ЛИМОН

СЪСТАВКИ

2-3 лимона
5 л вода
500 г захар
мента на вкус
лед

ПОДГОТОВКА

Изпратете 2 лимона във фризера. Изчакайте, докато се замразят добре, тогава ще бъде по-лесно да ги настържете. Настържете лимоните с кора на ренде.

Прехвърлете настърганите лимони в 5-литров бутилка. На този етап ви очакват първите трудности. Вратът на буркана ми се оказа тесен, само чаена лъжичка може да влезе в него. А замразеният лимон се придържа към всичко топло, включително към фунията, която се опитах да използвам.

]

Правилното решение беше намерено при втория опит. Настърганият лимон е по-лесно да се смесва с вода и да се излива в тази форма през фуния. Или трябва незабавно да потърсите пластмасов буркан с широко гърло. За съжаление нямах такъв.

Изсипете настъргания лимон със захар.

Залейте лимоните и захарта с вода.

Разклатете добре съдържанието на бутилката и я оставете да се поседи поне 2 часа. Захарта на дъното на бурканчето ми не искаше да се разтвори, затова я сложих настрани.

Откъснете листата от мента, нарежете останалия лимон на филийки. Поставете в графин няколко лимонови клинове, лед, малко мента.

Прецедете лимонадата.

Изсипете филтрираната лимонада върху ментовите и лимоновите клинове, охладете и сервирайте.

Ободряващата домашна лимонада с мента и лимон е готова. Вкусът й (приятна изненада) се оказа по-богат, отколкото очаквах. За в бъдеще ще се опитам да добавя портокал или да заменя един от лимоните с лайм.

За да запазите ментата по-дълго свежа, увийте я във влажна кърпа, поставете я в найлонов плик и я приберете в хладилника. Когато се съхранява по този начин, ментата ще запази свежестта и аромата си до 2 седмици.

Надяваме се, че ще станете верен фен на тази напитка със свежа мента и лимон. А за любителите на екзотичните вкусове предлагаме рецепта за плътна бразилска лимонада, направена от вар и кондензирано мляко. Такава необичайна комбинация ще ви изненада приятно с контраста на кремообразен вкус и цитрусова горчивина.

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Цяло лято си пием домашна лимонада и то само от 2 лимона, а няма толкова освежаваща напитка"

Какво мислите?