Всички ежедневно използваме лука в кухнята, но едва ли знаем каква точно е разликата между лука с различни цветове. Оказва се, че се различават не само по окраската, но и по вкусовите качества, а и по полезните си свойства.
Почти всеки знае, че има различни видове лук.
Лукът е популярна съставка в кухнята и освен че придава правилния вкус на ястията, той е пълен с минерални соли и витамини.
Може да се яде варен, карамелизиран, пържен или печен.
Снимка: pixabay
Ако обаче стоите в супермаркет пред рафт с различни видове лук, може да се почувствате несигурни кой да изберете.
Затова в тази статия ще научите повече за отделните видове лук.
По какво се различават различните видове лук?
- по вкус
- по текстура
- по външен вид
- по размер
- по цвят
Днес ще ви разкажем какви са основните разлики между различните видове лук.
Не напразно лукът се смята за една от най-важните съставки в кухнята и в природната медицина.
Жълт лук (обикновено с кафява кора)
Този вид лук е най-универсалният от всички често срещани видове.
Снимка: pixabay
Отличава се от останалите най-вече по това, че се готви по-дълго дори при висока температура.
Ето защо, ако имате нужда от лук за ястие, което се готви по-дълго, жълтият лук запазва вкуса си най-дълго.
Освен това има по-високо съдържание на сяра в сравнение с други видове.
Това означава, че има и най-отличителния мирис и вкус.
Снимка: pixabay
Обикновено е по-малък по размер, със сравнително твърда кожа и месесто покритие.
Има универсални приложения и е подходящ за пържене и варене.
Като бонус издържа по-дълго от червения лук.
Съхранявайте го далеч от светлина, на хладно и сухо място.
Бял лук
Снимка: pixabay
Белият лук има по-мек вкус от жълтия и по-тънка текстура.
Става полупрозрачен след готвене.
Този вид лук се използва в салати и сосове.
Причината е, че се комбинира добре с други съставки.
Снимка: pixabay
Не е толкова изразен като аромат, нито остър.
По-мекият му вкус предразполага да се консумира суров, например в сандвичи и дипове.
Червен лук
От всички видове червеният лук е най-подходящ за директна консумация.
Снимка: pixabay
Трябва да знаете, че има и най-добри лечебни ефекти.
Освен типичните за лука лечебни вещества, червеният лук съдържа и естествени багрила, които действат като антиоксиданти.
Освен това има приятен вкус и хрупкава текстура.
Идеално допълва по-сладките ястия и идеално подчертава вкуса.
Снимка: pixabay
Заради красивия си цвят е много популярен в ресторантите и често присъства в натурални рецепти срещу различни заболявания.
Това са неговите ефекти върху здравето:
- подобрява имунитета,
- ускорява регенерацията на черния дроб, премахва вредните вещества от тялото,
- подпомага и ускорява храносмилането – чудесен за отслабване,
- противовъзпалителен ефект,
- укрепва стомаха и червата, коригира чревната микрофлора,
- съдържа силни антиоксиданти от групата на флавоноидите, поради което е отлична профилактика на рак,
- разтваря съсиреците в кръвта и почиства кръвоносните съдове,
- профилактика на разширени вени, хемороиди, атеросклероза,
- благодарение на съдържанието на цинк, манган, силиций и сяра, укрепва косата и ноктите,
- особено важен за жени над 40 години – намалява риска от остеопороза, особено при жени над 40 години.
Надяваме се, че тази статия е била полезна за вас.
Сега знаете как да изберете правилния вид лук.
Успех!
Be the first to comment on "Цял живот готвя с лук, а да не знам това! Ето каква е разликата между червения, белия и жълтия лук – всеки трябва да го знае:"