Горещи новини

Цял живот готвя с лук, а да не знам това! Ето каква е разликата между червения, белия и жълтия лук – всеки трябва да го знае:

Цял живот готвя с лук а да не знам това! Ето каква е разликата между червения белия и жълтия лук - всеки трябва да го знае:

Всички ежедневно използваме лука в кухнята, но едва ли знаем каква точно е разликата между лука с различни цветове. Оказва се, че се различават не само по окраската, но и по вкусовите качества, а и по полезните си свойства.

Днес ще разгледаме по-подробно разликата между червения, белия и жълтия лук.

Почти всеки знае, че има различни видове лук.

Лукът е популярна съставка в кухнята и освен че придава правилния вкус на ястията, той е пълен с минерални соли и витамини.

Може да се яде варен, карамелизиран, пържен или печен.

видове лук

Снимка: pixabay

Ако обаче стоите в супермаркет пред рафт с различни видове лук, може да се почувствате несигурни кой да изберете.

Затова в тази статия ще научите повече за отделните видове лук.

По какво се различават различните видове лук?

  • по вкус
  • по текстура
  • по външен вид
  • по размер
  • по цвят

Днес ще ви разкажем какви са основните разлики между различните видове лук.

Не напразно лукът се смята за една от най-важните съставки в кухнята и в природната медицина.

Жълт лук (обикновено с кафява кора)

Този вид лук е най-универсалният от всички често срещани видове.

жълт лук

Снимка: pixabay

Отличава се от останалите най-вече по това, че се готви по-дълго дори при висока температура.

Ето защо, ако имате нужда от лук за ястие, което се готви по-дълго, жълтият лук запазва вкуса си най-дълго.

Освен това има по-високо съдържание на сяра в сравнение с други видове.

Това означава, че има и най-отличителния мирис и вкус.

разрязан лук

Снимка: pixabay

Обикновено е по-малък по размер, със сравнително твърда кожа и месесто покритие.

Има универсални приложения и е подходящ за пържене и варене.

Като бонус издържа по-дълго от червения лук.

Съхранявайте го далеч от светлина, на хладно и сухо място.

Бял лук

бял лук

Снимка: pixabay

Белият лук има по-мек вкус от жълтия и по-тънка текстура.

Става полупрозрачен след готвене.

Този вид лук се използва в салати и сосове.

Причината е, че се комбинира добре с други съставки.

бял лук нарязан

Снимка: pixabay

Не е толкова изразен като аромат, нито остър.

По-мекият му вкус предразполага да се консумира суров, например в сандвичи и дипове.

Червен лук

От всички видове червеният лук е най-подходящ за директна консумация.

червен лук

Снимка: pixabay

Трябва да знаете, че има и най-добри лечебни ефекти.

Освен типичните за лука лечебни вещества, червеният лук съдържа и естествени багрила, които действат като антиоксиданти.

Освен това има приятен вкус и хрупкава текстура.

Идеално допълва по-сладките ястия и идеално подчертава вкуса.

червен лук свойства

Снимка: pixabay

Заради красивия си цвят е много популярен в ресторантите и често присъства в натурални рецепти срещу различни заболявания.

Това са неговите ефекти върху здравето:

  • подобрява имунитета,
  • ускорява регенерацията на черния дроб, премахва вредните вещества от тялото,
  • подпомага и ускорява храносмилането – чудесен за отслабване,
  • противовъзпалителен ефект,
  • укрепва стомаха и червата, коригира чревната микрофлора,
  • съдържа силни антиоксиданти от групата на флавоноидите, поради което е отлична  профилактика на рак,
  • разтваря съсиреците в кръвта и почиства кръвоносните съдове,
  • профилактика на разширени вени, хемороиди, атеросклероза,
  • благодарение на съдържанието на цинк, манган, силиций и сяра, укрепва косата и ноктите,
  • особено важен за жени над 40 години – намалява риска от остеопороза, особено при жени над 40 години.

Надяваме се, че тази статия е била полезна за вас.

Сега знаете как да изберете правилния вид лук.

Успех!

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Цял живот готвя с лук, а да не знам това! Ето каква е разликата между червения, белия и жълтия лук – всеки трябва да го знае:"

Какво мислите?