Новините на фокус
Home » ЗДРАВЕ » Черен космат език – какво е това? (СНИМКИ)
Черен космат език - какво е това (СНИМКИ)
Черен космат език - какво е това (СНИМКИ)

Черен космат език – какво е това? (СНИМКИ)

Когато д-р Ясир Хамад чува, че езикът на пациент е станал черен, той решава, че трябва да го види лично. „Това беше типичен случай за учебник“. Състоянието е известно като черен космат език, казва Хамад, асистент в катедрата по медицина към Медицинската гимназия във Вашингтон в Сейнт Луис.

Въпреки името, черен космат език не означава, че пациентът има косми по езика. Всъщност болестта се характеризира с хиперплазия на филиформените папили, които нишковидно се източват до 1-2 см, главно във връзка с натрупване на хиперкератозни наслоения. Промените засягат средната част на езика към медиалната линия. Цветът на роговите образувания върху палилите е различен – сивкав, жълтеникав, синкав, тъмносив до черен. При черния космат език е налице възпалителна реакция.

Черният космат език е необичаен и безвреден страничен ефект на някои лекарства, но може да бъде свързан и с тютюнопушенето, лошата хигиена на устната кухина и някои медицински състояния.

Пациентът на Хамад, 55-годишна жена, е получила антибиотик, наречен миноциклин, за да се справи с инфекция от рани след катастрофа. В рамките на една седмица езикът й станал черен, тя започна да го чувства странно и в устата й имало странен вкус.

„Колкото и страшно да изглежда това, добрата новина е, че процесът всъщност е обратим“, каза д-р Хамад. Четири седмици след като лекарите променили режима на лечение, езикът на пациента си възвърнал нормалния цвят.

Ако езикът ви започне да изглежда подозрително черен и космат, не се паникьосвайте и се консултирайте с лекар, защото някои други състояния могат да наподобяват това.

Черен космат език - какво е това (СНИМКИ)

„Много неща можете да диагностицирате, просто като погледнете устата на човек“, казва д-р Хамад си съветва колегите си: „Това е урокът: Не пропускайте тази част от тялото, когато се преглежда пациент.“

Източник: Здраве.то

About Тодор Тодоров

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*