Горещи новини

Чудотворен манастир заприлича на парник

Manastir zaprilicha na parnik

Осиковският (Осиковишкият) манастир „Св. Богородица“ се намира в подножието на връх Острома, в местността Манастирски ливади, току между родния град на Тодор Живков – Правец, и село Осиковица.

За съжаление, няма и помен от величието на храма. Днес той прилича на зеленчуков парник, тъй като е покрит с найлон. Осиковишката обител датира от времето на Второто българско царство.

Тук е имало древен манастир, като от него е оцеляла само тази сграда. Тя е изградена върху основите на светилище от трако-римския период.

Прелюбопитен факт е, че обителта не е пострадала по време на османското нашествие и е продължила да функционира чак до края на ХVІІІ в. Днес руините на църквата продължават да се почитат като свято място, на което се провежда съборът на селото и се раздава курбан за здраве на празника Рождество Богородично./

Престолният камък от църквата се използва като оброк, а идващите поклонници палят свещи на него. През 2004 г. се провеждат археологически разкопки на архитектурните останки на църквата. При направения предварителен оглед се установило, че вътре и около храма има няколко иманярски изкопа.

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Чудотворен манастир заприлича на парник"

Какво мислите?