Home » ЗДРАВЕ » 12 признака, които ви подсказват, че може да имате рак на гърдата! Не ги подценявайте, а потърсете помощ!
12 признака за рак на гърдата

12 признака, които ви подсказват, че може да имате рак на гърдата! Не ги подценявайте, а потърсете помощ!

Днес от КОЧ сме направили списък, който всички жени трябва да знаят. Това са 12-те най-чести признаци, някои от които дори не бихте очаквали.

Също така сме направили списък на най-добрите начини за предотвратяване на рак на гърдата.

A: Втвърдяване  B: Натиск C: Ерозия  D: Зачервяване и топлина E: Странна течност F: трапчинки G: Гънки H: Силно изразени вени I: Прибиране на зърната J: Aсиметричност K: Портокалова кожа L: Невидима бучка

10-стъпки за предотвратяване на рак на гърдата

1. Поддържайте здравословно телесно тегло (Индекс на телесна маса по-малко от 25) през целия си живот.

Наддаването на тегло в средна възраст, независимо от ИТМ е показало значително увеличаване риска от рак на гърдата. Освен това, и повишен ИТМ убедително показва повишаване на риска от рак на гърдата периода на пост-менопауза.

2. Намаляване или избягване на алкохол.Употребата на алкохол е установен диетичен рисков фактор за рак на гърдата. Проучване на „Харвардски медицински сестри“, заедно с няколко други, показа,че приема на повече от една алкохолна напитка на ден може да увеличи риска от рак на гърдата с цели 20-25 процента!

3. Консумирайте колкото се може повече плодове и зеленчуци, а то е възможно.Яжте седем или повече порции дневно. Специалистите по  защита от рак на гърдата включват всички кръстоцветни зеленчуци (броколи, зеле, брюкселско зеле, карфиол), тъмните листни зеленчуци (зеле, къдраво зеле, спанак), моркови и домати. Плодовете включват цитрусови плодове, ягоди и череши.

Рак на гърдатаЗабележка: най-добре е да се ядат кръстоцветните зеленчуци сурови или леко сварени, тъй като някои от фитохимикалите, които осигуряват защита срещу рака на гърдата, се унищожават от топлината.

4. Спортувайте редовно през целия си живот. Много изследвания са показали, че редовната физическа активност осигурява мощна защита срещу рака на гърдата. Цел за 30 минути или повече от умерена аеробна дейност (бързо ходене) пет или повече дни в седмицата. Последователност и продължителност, не интензитет, са от ключово значение!

5. Следете вашите мазнини правилно!Видът на мазнини в диетата може да повлияе на риска от рак на гърдата. Сведете до минимум консумацията на омега-6 мазнини (слънчогледово, шафраново, царевично и масло от памукови семена), наситени мазнини и транс мазнини.

Увеличете приема на омега-3 мазнини, особено от мазна риба (сьомга, риба тон, скумрия, сардини, пъстърва и херинга). Консумирайте мононенаситени масла (рапично, зехтин, ядки / семена, авокадо) като основен източник на мазнини, тъй като тези храни са с потенциални противоракови свойства. Конкретно, рапичното масло е добър източник на омега-3 мастни киселини; зехтинът „екстра върджин“ е мощен източник на антиоксидантни полифеноли, както и ядки и семена, които съдържат минерали, селен.

6. Следете приема на въглехидрати. Минимизирайте консумацията на храни с висок гликемичен индекс, „Големи бели опасности“ – бяло брашно, бял ориз, картофи, захар и продуктите, които ги съдържат. Тези храни предизвикват хормонални промени, които насърчават растежа на клетките в тъканите на млечната жлеза. Заменете тези „погрешни“ въглехидрати с пълнозърнени храни и бобови растения. Бобови растения, поради тяхната висока издържливост и съдържание на лигнани са особено специални.

7. Консумирайте пълнозърнести храни соеви продукти редовно, като тофу, соеви ядки, печени соеви ядки, соево мляко и месо. Консумирайте органична, не-ГМО соя. Епидемиологични проучвания са показали положителна връзка между консумацията на соя и намаляване на риска от рак на гърдата.

8. Минимизирайте използването на фармакологични естрогени и ксено-естрогени. Не приемайте рецепта с естрогени, освен по медицински причини. Излагането на действието на естрогена играе основна роля в развитието на рак на гърдата. Също така трябва да се избягват естроген-подобни съединения, открити в замърсителите на околната среда, като например пестициди и промишлени химикали. Купувайте органични продукти, ако можете да си го позволите; В противен случай, измивате добре всички не-биологични продукти. Минимизирайте излагането на остатъчни хормони, намерени в небиологичните млечни продукти, месо и птици.

9. Приемайте добавки всекидневно. Мултивитамини, 500-1000 мг витамин С разделен на дози, витамин Е като смесен с токофероли и фармацевтичен клас рибено масло. Също така да 200 мкг от минерала селен, или консумация на бразилски орех, като алтернатива. Ако имате хронично заболяване или вземате лекарства с рецепта, консултирайте се с вашия лекар, на първо място.

10. Поддържайте позитивно психическо състояние.Анализирайте поведението си редовно. Развивайте богати, топли и взаимни отношения със семейството и приятелите. Спете достатъчно (7-8 часа на нощ). Връзките дух-тяло с рака на гърдата са съществени.

Моля, СПОДЕЛЕТЕ с всичките си приятели, така че те могат да бъдат наясно с това.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?