Научните изследвания са потвърдили мъдростта на нашите предци и са спомогнали за популярността на ферментиралите продукти, разбра Ко4.
Те присъстват във всяка култура и много от тях са известни и на вас: сирене, кисело мляко, айран, кефир, кисело зелени, кисели краставички, соев сос, вино, бира, медовина, оцет. Но ние ще разгледаме киселото зеле. То е най-достъпният пробиотик!
По данни на Института по интегративна медицина при университета във Витен (Германия), ферментацията е един от най-разпространените и древни форми за съхраняване на зелето. Тя може да се проследи като важен източник на хранителни вещества до четвърти век от нашата ера. Археологически находки потвърждават, че още в епохата на неолита хората приготвяли напитка от ферментирал ориз, мед и плодове.
Хората били принудени да ферментират продуктите, за да се запазят за по-дълго: киселинната среда в тях възпрепятства размножаването на вредните бактерии.
Ферментацията е древен метод, който по естествен начин променя химичния състав на продуктите. Подобно на култивирането на млечни продукти като кисело мляко и кефир, процесът на ферментация на киселото зеле осигурява полезни пробиотици, които в днешно време са свързани с подобряване на имунните, когнитивни, храносмилателни и ендокринни функции.
Киселото зеле се създава чрез процес, наречен лакто-ферментация. То е богат източник на ензими, които подкрепят храносмилането и спомагат за усвояването на хранителните вещества от организма.
Но купеното от магазина кисело зеле се пастьоризира и се обработва с многобройни химични вещества, затова то не е толкова полезно. Затова можете сами да си приготвите домашно кисело зеле и така да увеличите консумирането на пробиотици.
Рецепта за домашно кисело зеле
Продукти
• 2, 5 кг зеле
• 2, 5 непълни супени лъжици морска сол
Инструкции:
Отстранете големтие външни листа на зелето и отрежете кочана. Нарежете зелето, смесете го със солта и за да стимулирате отделянето на соковете му, го помачкайте с ръце за 15 минути.
След това пренесете сместа в голям съд за ферментиране, помачкайте го още малко, за да се покаже сокът, и покрийте с чиния. Сложете върху чинията тежък стъклен буркан с вода, за да затисне зелето. Съхранявайте съда при стайна температура, на прохладно, тъмно място, покрит с кърпа.
Процесът на ферментиране отнема около месец. След това сложете киселото зеле в хладилника и го яжте ежедневно!
Be the first to comment on "2 лъжици кисело зеле се равняват на кофичка кисело мляко – всичко, което трябва да знаете за здравето!"