2616 лв. са необходими за издръжка на тричленно семейство

Neobhodimi pari za trichlenno semeistvo

2616 лв. са необходими на семейство от двама работещи възрастни и едно дете до 14 години за нормален живот – със 107 лв. повече за година.

1454 лв. трябват на работещ сам човек. Това обяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Доходът, необходим за издръжка, нараства с 1% на тримесечна база, с 4,3% на годишна база.

За 2-годишен период нарастването за тричленно домакинство е с 427 лв. повече. 2189 лв. са били необходимите средства тогава. За работещ, който живее сам, вече трябват 238 лв. отгоре.

65% от работещите българи, които живеят сами, не достигат заплатите за издръжка. За година са намалели с около 5%, което само по себе си е добра новина, това е благодарение на нашия натиск за увеличение на заплатите през всичките месеци, дори и в частния сектор, коментира Пламен Димитров.

За една година (от февруари 2023 до февруари 2024 г.) има близо 15% ръст на доходите. С осигурителен доход до 1000 лв. са 820 000 българи, които според него са безспорно работещите бедни.

След 2-годишен период на значително нарастване на ценовите равнища в световен план през последното тримесечие се наблюдава забавяне на инфлационните индекси в глобалната икономика. Това основно се дължи на овладяване на цените на суровините и енергоносителите, обясни Виолета Иванова – заместник-директор на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ.

В България природният газ и токът за бизнеса показват намаление. Природният газ на годишна база бележи спад с 46%. Токът отчита спад на годишна база от 42%. Цената на петрола през последното тримесечие отчита ръст с 10%.

Продължава нарастването на цените, макар и с по-забавени темпове, каза още Виолета Иванова. До по-значителен ръст на цените е довело увеличението на цените на зеленчуците с 8,3% на тримесечна база. При месото ръстът на годишна база е с 6,2%, при хляба и хлебните изделия с 4%, на зърнените и шоколадовите изделия е с 4,2%.

Нарастване има също за поддържане на жилището. Значително е увеличението на цените на питейната вода – 22%. Поскъпнали са лекарствата с 6,2%, лекарските услуги с 4,5%. Образователните услуги също са с близо 7% увеличение за година.

Малката потребителска кошница от 20 жизненоважни стоки на годишна база също бележи ръст, което дава усещане за инфлация и че тя не е преодоляна, каза още Иванова.

За тримесечие зелето е поскъпнало с 40%, кренвиршите, месото и каймата – с между 10 и 15%. Сиренето е по-евтино в Испания, Франция, Нидерландия, Хърватия и Румъния. Реалната покупателна способност на минимална заплата в другите страни нараства повече, отколкото нашата. Свинското у нас поскъпва повече, отколкото е средноевропейската му цена. Същото важи за водоснабдяването.

Твоят коментар

Be the first to comment on "2616 лв. са необходими за издръжка на тричленно семейство"

Какво мислите?