В България няма качествено месо, голяма част от потребителите не знаят какво консумират, масово месните продукти са преработени в България, но не са направени с българска суровина, а вносна.
Това стана ясно от кръгла маса, организирана от сдружение „За достъпна и качествена храна“.
„В България нямаме качествено месо, нямаме и специализирани породи за месо“, заяви Михаил Михайлов, изпълнителен директор на Националния съюз на говедовъдите. Той уточни, че най-добрите луканки у нас се правят от румънско месо.
„Можем да предприемем едно действие – субсидиране на месодайното говедовъдство“, смята още Михайлов.
Симеон Караколев, съпредседател на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), обясни, че за голяма част от потребителите не е ясно какво консумират.
„Това, че даден продукт е произведен по български държавен стандарт /БДС/, не значи, че е направен с български суровини. Масово месните продукти са преработени в България с вносна суровина. Това по никакъв начин не подкрепя българското производство“, подчерта Караколев, цитиран от БГНЕС.
Относно сирената той уточни, че има сирене с 87% водно съдържание, дори да стигне 99%, то пак ще се купува и няма да се прави впечатление.
„Нашето мнение като производители е по-добре да фалират 2-3 некоректни производителя на некачествени храни, но те ще отворят път за много по-качествени български храни с български суровини“, каза още Симеон Караколев.
Be the first to comment on "Експерти: Най-добрите луканки у нас се правят от румънско месо. Сиренето дори да стане 99% вода, пак ще се купува"