Не чакайте зимата, за да опитате тези чушки! Топ вкусотия без консерванти, и за гарнитура, и за обяд:

Не чакайте зимата за да опитате тези чушки! Топ вкусотия без консерванти и за гарнитура и за обяд:

У нас този специалитет е слабо познат, но който е опитвал чушки в заквасена сметана в съседна Македония, знае колко са вкусни и сочни.

Обикновено се приготвят през зимния период и се съхраняват в няколко буркана за зимнина, но няма да сгрешите, ако ги приготвите сега. През лятото можете да намерите чушки по всяко време, така че направете този вкусен специалитет от прости продукти.

В рецептата са използвани жълти чушки, но който иска може да сложи и червени (през зимата обикновено се приготвя с червени). Чушките могат да бъдат люти или сладки, в зависимост от това как ги предпочитате. Пригответе чисти буркани, в които ще съхранявате чушките.

Ако ги приготвяте за зимата, направете по-голямо количество, а през лятото можете да направите буркан-два, колкото да ги хапнете като гарнитура или предястие.

Чушки в заквасена сметана

Продукти: 

  • 1 кг чушки
  • сол

За плънката:

може да използвате само заквасена сметана или комбинация със сирене в количество:

  • на 850 г сметана с масленост 21% се слагат 900 г прясно сирене и 1 ч. л. сол.

Приготвяне: 

Измийте чушките, почистете ги от семките и ги отрежете отгоре, където е дръжката, така че да се отворят и да се вижда вдлъбнатина в средата. След това сложете от половин до 1 чаена лъжичка сол във всяка чушка, след което я разпределете равномерно отвътре.

издълбани чушки

чушки със сол

Оставете чушките да престоят една нощ с отвора нагоре. Подредете ги в купа и покрийте с кърпа. През това време чушките ще си пуснат течността. На следващия ден ги отцедете от течността, която са пуснали, след което ги оставете да изсъхнат.

чушки в тава

След това ги напълнете със сметановата плънка. Който иска може да сложи сирене и да го натроши. Смесете всичко в еднородна смес. Добавете сол на вкус, но първо опитайте, ако сиренето е много солено. Който не слага сирене, трябва да сложи 3 чаени лъжички сол.

сметанова плънка

пълнени чушки със сметана

Пригответе си чисти буркани и на дъното на всеки буркан сложете слой заквасена сметана, след което наредете пълнените чушки, плътно една до друга. Притиснете ги малко, след което покрийте с нов слой сметана. Наредете чушките легнали, но не ги натискайте много.

пълнени чушки в буркани

Повтаряйте процеса, докато имате чушки и бурканът се напълни догоре. Отгоре се намазва със сметана, така че чушките да са изцяло покрити. Съдът се затваря добре с фолио, а след това със съответния капак. Така приготвените чушки се съхраняват в хладилник.

пълнени чушки в сметана

От тази рецепта излизат 3 пълни буркана. Тези чушки не се консервират и могат да се сервират веднага като предястие или като гарнитура към основно ястие. Съчетават се с всякакви меса и картофи.

чушки в сметана в буркани

Да ви е сладко!

чушки в сметанов сос

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Не чакайте зимата, за да опитате тези чушки! Топ вкусотия без консерванти, и за гарнитура, и за обяд:"

Какво мислите?