Момче със синдром на Даун се хвърлило във водата, за да спаси давещи се момичета (видео)

Момче със синдром на Даун се хвилило във водата за да спаси давещи се момичета (видео)

Ако детето се е родило специално, това не означава, че няма да може да израсте като силна и благородна личност. И историята на италианския младеж Валерио е пряко доказателство за това.

Момчето е родено със синдром на Даун. Родителите му обаче са действали много разумно – не са се фокусирали върху болестта му, а са решили да развият възможностите на сина си.

От 3-годишна възраст момчето започва да се занимава с плуване. Валерио бил много способен и постига голям успех. Той достигнал дори нивото на участник в олимпиадата!

Но съвсем различен епизод донесе истинска слава на този млад човек със синдрома на Даун. Веднъж Валерио отишъл с родителите си на почивка. На брега всичко било спокойно, но изведнъж морето силно се развълнувало. На мястото имало чести случаи на възникване на обратно течение, особено когато се издигат вълни.

Изведнъж Валерио и семейството му чули писъци. Ужасна картина се разкрила пред очите им – две момичета се борели в морето, а вълните ги понасяли все по-далеч и по-далеч от брега, лишавайки ги от сила.

Валерио и баща му без колебание се втурнали в бушуващото море. Именно способностите на Валерио по плуване му помогнали не само да преодолее мощните водовъртежи, но и да извади потъващото момиче. През цялото време той държал главата й над водата – момичето дори не се задавило.

Бащата също е достоен пример за сина си и спасил второто момиче. Възрастта на давещите се деца била малко над 10 години.

Ако не била смелостта на бащата и сина, момичетата можело да загинат.

Действието на Валерио става пример и вдъхновение за деца със специални нужди и техните родители. Младежът дори получил награда за смелост от министъра на спорта на Италия.

Превод – Нина Жишева

 

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Момче със синдром на Даун се хвърлило във водата, за да спаси давещи се момичета (видео)"

Какво мислите?