Днес от Ko4 имаме за вас уникална рецепта за Александрийско тесто – от него се правят невероятно вкусни козунаци!
Сладки, нежни, меки и целите на конци! Едва ли сте яли по-вкусни! А най-хубавото е, че от посоченото количество продукти се получават много на брой домашни козунаци, така че спокойно може да ги разделите на 2, 3, 4 …
Александрийско тесто за козунаци
Продукти:
1 л леко затоплено прясно мляко
1 кг захар
100 гр. прясна мая
10 яйца
3 жълтъка
500 гр. краве масло
1 ч.л. сол
200 гр. стафиди
2-3 пак.
ванилова захар
2-2,5 кг брашно
олио
Приготвяне:
Разбийте леко яйцата + жълтъците (отделете малко за намазване на козунаците), нарежете маслото на парчета, смесете с топлото мляко, захарта, маята и оставете на топло за 8-12 часа (може и за една нощ).
След това добавете: 1 ч.л. сол; 200 гр. предварително накиснати в гореща вода и отцедени стафиди; 2-3 пак. ванилова захар и постепенно – брашно.
Замесете меко тесто (ще отнеме около 2 кг брашно), като потапяте ръцете си в слънчогледово олио.
Оставете омесеното тесто да втасва за час и половина, докато се удвои.
Щом втаса, премесете го и оформете от него козунаци, като запълвате предварително приготвените форми на 1/3 от обема им. Изчакайте тестото да втаса повторно, докато напълни формите, намажете с разбит жълтък, поръсете със захар и печете на 180 гр. до готовност.
Източник: За жената
Be the first to comment on "Така се прави прочутото Александрийско тесто за козунаци – стават влажни, меки и на огромни конци:"