Горещи новини

Черешова задушница 2024 – кога се пада?

Chereshova zadushnica

Черешова задушница тази година се пада на 22 юни 2024г. и е винаги в съботния ден.

Важен ден в православния календар, е пропита с дълбок смисъл на вяра и надежда за вечен живот след смъртта.

Това е първото общоцърковно възпоменание на мъртвите след Великден, наречено „радостна заупокойна молитва“. Задушница символизира радостта от Възкресението Христово и укрепва вярата в бъдещото възкресение на всички починали. На този ден вярващите изпълват храмовете с молитви и палят свещи за памет, отдавайки почит на загиналите.

Значението на Задушница

Правилното отбелязване включва ходене на църква за молитва и изпращане на бележки с имената на починалите за помен. След службата мнозина се отправят към гробищата, за да почистят гробовете и да запалят свещи в памет на близките. Благотворителността също играе важна роля на този ден, позволявайки на вярващите да проявят загриженост към нуждаещите се.

На гробища вярващите носят череши, които раздават за „Бог да прости!“ за своите близки.

Черешова задушница се отбелязва ден преди големия християнски празник Петдесетница.

Черешовата задушница е свързана с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък.

На този ден Православната църква извършва специално богослужение в памет на починалите християни. Общата панихида е позната като Черешова задушница. На този ден чрез богослужението в църквата измолваме прошка от Бога за нашите покойници. Живите се молят за отминалите от този свят, защото телесната смърт не прекъсва единството между вярващите.

В памет на покойниците, наред с молитвите, от нас се изискват и дела на благотворителност. „Милост за даване да имаш към всеки живеещ, но и умрелия не лишавай от милост“ – четем в Библията.

Благотворителен характер имат и общите трапези, които вярващите правят на Черешова задушница. Приготвят се жито, хляб, червено вино, плодове и други храни, които се раздават. Житото символизира възкресението, а хлябът – Исус Христос.

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Черешова задушница 2024 – кога се пада?"

Какво мислите?