Ако на мястото на ухапването се появи червено петно колкото монета от 20 стотинки, потърсете лекарска помощ

Ako ot uhapvane stane cherveno potursete lekarska pomosht

Със затоплянето на времето се активизираха и кърлежите.

В Пловдив и региона вече има ухапани от кърлежи, но те не са много, съобщи за Plovdiv24.bg доц. д-р Иван Балтаджиев, от Инфекциозна клиника към УМБАЛ „Св. Георги“.

През последните 4-5 години няма увеличаване на подобни случаи в сравнение със същия период, но преди 10 години, когато това се е случвало много повече.

През последните месеци в Инфекциозна клиника на Университетска болница „Св. Георги“ в Пловдив са минали няколко души с лаймска болест и няколко – с марсилска треска, но нито един от тях не е бил тежко болен, всичките са били успешно излекувани.

Според д-р Балтаджиев да бъдеш ухапан от кърлеж е нормално нещо, тъй като кърлежите живеят в градинките и по полетата, те хапят безболезнено и човек няма как да се предпази. Въпреки всичко обаче, трябва да бъдем внимателни, когато посещаваме затревени местности, градинки и градски паркове, или когато се работи на полето.

За Пловдив и региона са характерни два вида болести след ухапване от кърлежи. Това са лаймска болест и марсилска треска, посочи още д-р Иван Балтаджиев. Ето как да ги познаем:

„Чак след 3 седмици на мястото на ухапаното се появява едно червено петно, голямо колкото монета от 20 стотинки. После става по-голямо, а в средата избледнява. Появили се това, трябва да се потърси лекарска помощ, тъй като може да окаже поражения върху сърцето и ставите“, посочи инфекционистът.

При Марсилската треска, след около 10 дни от ухапването болестта започва да протича като грипоподобна треска, с висока температура и болки в мускулите. На мястото на ухапаното се появява черна коричка и обрив.

И при двата случая трябва да се потърси инфекционист, и задължително трябва да се посети специалист, за да се извади кърлежа. Трябва да се наблюдава мястото, да се следи за тези симптоми и в никакъв случай да не се вади кърлежа собственоръчно. Хубаво е лекар да го извади, тъй като ако го правим сами, може да се скъса главичката, тя да остане вътре и след това трябва да се вади от хирург.

Лекарите съветват още, да се покриват крайниците, когато се посещават тревисти места, има и репеленти и мазила срещу кърлежи, които също са ефективни.

Д-р Балтаджиев отбеляза още, че марсилската треска се причинява най-вече при ухапване от кучешки кърлеж. Животното не боледува, но става преносител. Затова собствениците на кучета трябва да бъдат особено внимателни в този сезон.

Според специалистите от РЗИ, през последните години в Пловдив и региона се пръска редовно срещу кърлежи и редовно се окосява тревата.

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Ако на мястото на ухапването се появи червено петно колкото монета от 20 стотинки, потърсете лекарска помощ"

Какво мислите?