Лукс на почти 2 хиляди години в България: До дни отварят най-богатия дворец у нас

Luks na 2 hilqdi godini otvarq do dni

Античната вила „Армира“ край Ивайловград, датирана от I-III век сл.Хр. и призната за най-богатия частен дворец от римско време по българските земи, след 21 юни отваря врати за посетители след обновяване по европейски проект, съобщава кметът на общината Диана Овчарова.

Вилата е паметник на културата с национално значение и е в индикативната листа на паметниците на културното наследство на ЮНЕСКО.

Общината изпълни проекта за развитие на туристически атракции по ОП „Региони в растеж“, на обща стойност 8,2 млн. лв. 7 млн. лв. е безвъзмездното финансиране, а останалите са осигурени чрез Фонд „ФЛАГ“.

Освен дейности, свързани с експониране и социализиране на паметника на културата, проектът обхваща и осигуряване на атракциони около вила „Армира“. Един от тях е обновената водонапорна кула, висока 28 метра, изградена край язовир „Ивайловград“ при построяването му през 1964 година.

та фамилия, обитавала долината на река Армира, чрез подготвения от домакините по проекта „визуален разказ“.

Тя вече е осветена, с външен асансьор и достъпна за посетители. Обособен е и интерактивен център, в който гостите ще могат да разгледат постоянна експозиция с артефакти, открити във вилата и района около нея.

Туристите ще могат да се включват и в кулинарни демонстрации на място, както и да се докоснат до живота на аристократична

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Лукс на почти 2 хиляди години в България: До дни отварят най-богатия дворец у нас"

Какво мислите?