Кога е Петровден 2024 Именици и традиции

Petrovden tradicii

През 2024 г. ще празнуваме Петровден на 29 юни, както всяка година, защото това не е подвижен празник.

Имен ден празнуват Петър , Петя, Павлина, Полина, Камен, Павел

За първи път вярващите отбелязаха този празник през официалната 324 година.

Тогава, според църковните предания, в Константинопол се появяват църкви в чест на тези свети апостоли. От 4-ти век свещениците извършват обреди в чест на Петър и Павел в църквите, които определят честването на 29 юни. Именно на този ден мощите на светците бяха пренесени в храма в Константинопол и се проведе грандиозно тържество.

Историята на църковния празник Петър и Павел

Можете да научите за историята на апостолите от Новия завет, както и от произведенията на други християнски автори. Според Светото писание Свети Петър е най-близкият приятел на Исус Христос, както и негов наследник след Разпятието.

Църковните предания разказват, че апостол Петър е бил очевидец на Преображението Господне, станало на река Фавор. А след Възнесението на Спасителя той става ревностен последовател и проповедник на християнството. Апостолът плати за това с живота си в Рим. Петър също е разпнат, защото създава християнска общност в града. При това го обесиха с главата надолу, което доста шокира жителите на града.

За апостол Павел можете да научите и от Светото писание. По време на земния живот на Исус Христос той не познава Спасителя, след като се присъединява към апостолите още след Неговото разпъване и възнесение. Преди да приеме християнството, Павел се наричал Савел, той чул Божия глас и станал ревностен последовател.

Апостол Павел основава църкви в Мала Азия и други региони на тогавашната Римска империя. Той също е бил екзекутиран от езичници за дейността си, но е избягал от ужасни мъчения, тъй като е бил римлянин.

Свети Петър и Павел: традиции

Сред народните традиции този празник е символ на идването на лятото, необходимостта да се започне подготовка за есента. „Петровден“, както са го наричали нашите предци, се смятал за своеобразен „връх на лятото“. Денят обикновено започва с общо почистване, къщите се варосват.

В църквата се носят първите ябълки – петровки и обреден колак, за да се осветят от свещеника, след което се раздават за здраве.

Момичетата се подготвяли специално за празника, правели венци от полски цветя, вплитали червен мак, а след това устройвали веселби, берели дванадесет цвята, но от дванадесет различни поляни и ги поставяли под възглавницата си, за да им се присъни този, за когото ще се омъжат, надявайки се, че ще е точно онзи, когото обичат, пеели и танцували.

Сутринта вярващите отидоха в църквата за богослужение. А след това домакините приготвиха сиренени бабки, с които почерпиха всички членове на семейството. Според легендата това ястие е било обичано от самите Петър и Павел, те редовно са го използвали по време на пътуванията си по света.

Първите български предприемачи се молеха на Свети Павел, а моряците – на Петър.

Имаше и народни знаци, свързани с този ден. Да, вярвали са, че ако този ден е студен, значи годината ще е гладна. И още казаха, че ако на Петровден е горещо, на Коледа ще е студено.

Редактор: За Жената

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Кога е Петровден 2024 Именици и традиции"

Какво мислите?