Чудеса стават на това място в България, водата от извора е лековита

Chudesa stavat na tova mqsto v Bulgariq

Лечебната сила на водата от извора на параклиса на Свети Илия в местността Язмата край айтоското село Пещерско привлича вярващи от цяла България.

Местните хора са убедени, че във втория ден на август тя има най-голяма целебна сила и затова за тях е традиция да се измият за здраве с вода от кладенчето, което никога не пресъхва. Разказват и за чудеса, които са се случвали.

Според тях единственото условие е да вярваш и да се обръщаш искрено към светеца с надежда да ти помогне. Той не дели хората по религия.

Затова и храмът с лечебната вода на старозаветния пророк се посещава на 2 август и от християни, и от мюсюлмани. Всички вярват, че водата от Язмата на този ден, а не на 20 юли, когато Православната църква чества паметта на свети Илия, е с вълшебна сила и предвестника на истинната вяра в единия Бог изпълнява желанията им.

Затова и за късмет лепят монети на иконата на Илия Гърмоделеца, както народът нарича пророка.

Храмът на Свети Илия е ремонтиран с помощта и на православни, и на мюсюлмани, а на близката поляна по традиция се събират заедно вечерта преди Илинден (по стар стил). Вярващите са убедени, че който посрещне утрото край извора ще се радва на закрила от Небесата.

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Чудеса стават на това място в България, водата от извора е лековита"

Какво мислите?