Спортните на bTV защитиха скандалните боксьорки на Олимпиадата: Очевидно са жени

Sportnite na Btv zashtitiha skandalnite boksiorki

Пратениците на bTV на олимпиадата в Париж Илия Илиев и Димитър Тасев направиха интересно живо включване от игрите, в което на практика оспориха позицията на Българския олимпийски комитет (БОК) Имане Келиф от Алжир и Лин Ю Тинг от Китайско Тайпе.

Вчера БОК се обяви официално срещу участието им заради това, че са отстранени от другите женски турнири след провал на теста, че са от женски пол.

Според Илиев и Тасев обаче случаят е доста по-сложен. Двамата обясниха малко нервно това в пряко включване от Париж, което започна с гаф. Илия Илиев се обърка с кого говори и се обърна към водещата Бесте Сабри с думите „Здравей, Петя”.

После двамата обясниха, че са се ровили с дни в казуса и в крайна сметка са на мнение, че Имане Келиф и Лин Ю Тинг са в правото си да участват на Олимпиадата. Основните им доводи бяха, че изследването, което открива, че двете са мъже, не е показано никъде до момента.

Митко Тасев пък се опита максимално да постави зрителите на мястото на скандалните боксьорки. Той обясни ситуацията от първо лице:

„Раждаш се жена, с всички външни полови белези. Страдаш от рядко генетично заболяване, заради което имаш мъжки хромозоми. Не можеш да имаш деца, защото нямаш яйчници. Очевидно си жена, при мъжете или при жените ще се състезаваш?”, коментира Тасев.

Двамата подчертаха също, че подобни проблеми в спорта не са нещо ново, защото още от 60-те години на миналия век се правят тестове за пол.

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Спортните на bTV защитиха скандалните боксьорки на Олимпиадата: Очевидно са жени"

Какво мислите?