Нашите баби и дядовци са яли ТОВА всеки ден и са били здрави: Почиства червата, понижава холестерола и е чудесно за отслабване!

Нашите баби и дядовци са яли ТОВА всеки ден и са били здрави: Почиства червата понижава холестерола и е чудесно за отслабване!

Помните ли това ястие? В миналото хората са го яли почти всеки ден… В миналото полента (царевична каша) се е хапвала почти всеки ден. Когато попитате бабите си или прабабите спомнят ли си за тази каша, те казват: Порция топла царевична каша с мляко.

Царевичният качамак у нас е известен още като полента. Вид царевична каша (качамак), произвеждана в части от Западна Азия и Югоизточна Европа. Името му произлиза от турската дума kaçamak, която означава бягство. В Северна Македония е известен още като бакардан.

Вариантите на тази закуска могат да бъдат различни, но в основата и трябва да стои едросмлян царевичен грис, за предпочитане домашен. 

Царевичното брашно съдържа голямо количество хранителни вещества. Това брашно е отличен източник на фолиева киселина, витамини В6, К и Е, пантотенова киселина, тиамин, рибофлавин и ниацин.

 Освен това може да се похвали с високо съдържание на фосфор, магнезий, цинк, калий, мед, селен и манган.

Напоследък много нашумя „диетата с качамак“.

Диетата Качамак се основава на замяната на закуската и вечерята с тази храна, но не трябва да ядете бяло брашно изобщо.

Обикновено менюто изглежда така:

Закуска: Качамак с айрян или кисело мляко

Десерт: Плодове

Обяд: Супа, основно ястие и салата. Или само супа и салата, но без хляб.

Десерт: Плодове

Вечеря: Качамак с айрян или кисело мляко.

100 г полента съдържа приблизително 380 калории. 

Съдържа само естествени вещества в състава си, така че въглехидратите и липидите са положителни за човешкото тяло.

Как се приготвя здравословна полента?

Качамакът може да се приготви по два начина. Всеки от тях е много лесен и бърз за приготвяне.

Ако искате да направите полента по първия начин, трябва да сложите 3 чаши и половина вода в тенджерата. 

След това се добавя малко слънчогледово олио и щипка сол. 

Когато всичко заври, намалете котлона до минимум и изсипете една чаша царевично брашно, като бъркате непрекъснато. 

При приготвянето на полента е препоръчително да използвате дървена лъжица, поради окисляването на металната лъжица. 

Можете да добавите малко здравословни семена или любимите си зеленчуци към това вкусно ястие.

Вторият метод за приготвяне на полента е следният. В съда се налива литър и половина вода. 

След това добавете една чаена лъжичка сол и изчакайте водата да заври. Когато водата заври, добавете 500 г царевично брашно. 

Брашното ще остане на повърхността на водата. Направете дупка в брашното с дървена лъжица и оставете да се готви на слаб огън. 

След известно време брашното се размива с водата и полентата вкусна и полезна е готова за консумация.

Полентата също е добра алтернатива, защото можете да я вземете на работа и да я хапвате през деня в офиса.

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Нашите баби и дядовци са яли ТОВА всеки ден и са били здрави: Почиства червата, понижава холестерола и е чудесно за отслабване!"

Какво мислите?