Горещи новини

Значи да имаш над 100 животни в частен зоопарк в Кючука може, а да държиш жирафче в апартамента – не!

Значи да имаш над 100 животни в частен зоопарк в Кючука може а да държиш жирафче в апартамента – не!

Частен крокодил стана сензация наскоро. Кръстен е Кроки. Собственикът му го държал в нещо като корито. След шума, който се вдигна в медиите ветеринарните служби се самосезираха и отнеха влечугото. Закараха го в Софийската зоологическа градина.

Подобна история с екзотично животно може да се повтори и в Пловдив. Пенсионер къта вкъщи… жираф. Казва се Зико, на името на един от пловдивските кметове, известен най-вече, че е върлинест. Пренесъл го е тайно от известен животински пазар в Истанбул. Смятал да го гледа на село. Временно го държи в апартамента си. Още е малък, на височина около 2 метра.

Динко ПЕТКОВ

С големи уговорки, че ще запазим името му в тайна, собственикът на Зико се съгласи да говори пред репортера ни: „Жената е причината. Още като го видя на пазара, категорично отсече: „Искам го!“. Това е било детската мечта – да си има свой жираф. Аз на жена на мога да отказвам. Особено когато става въпрос за харесване от пръв поглед. Така и се ожених. Моята ме харесала още от вратата. Тъщата разправяше после, че се затръшкала: „Искам го! Веднага!“, имайки предвид мен.

Търговецът на животни отначалото се опъваше. Жирафчето не било за продан. Държал го за дамазлък. Ама като видя погледа на жена ми, клекна. Толкова се притесни от нея, че ни го даде на цената на три морски свинчета. Предупреди ни, че ще имаме проблем с прекарването му през границата. Но отново срещна погледа на жена ми и сам предложи: „Ще организирам да го пуснат на границата. Имам канал за мигранти!“.

Хайванчето е много любопитно. Все се опитва да наднича през терасата. Обаче го крият. Като извънземното от филма „Алф“. Дойде ли някой външен, моментално го вкарват в банята. В момента няма как да го закарат на селската им къща.

„Нали ги знаеш какви дърдорковци са селяните. Веднага ще докладват на кмета, че някакво животно, което нито прилича на овца, нито на коза, нито на крава, се е появило. А още нямаме ветеринарни документи, за да бъде Зико със законно гражданство. Един близк свещеник само дойде, за кръщенката му.“, обяснява стопанина му.

За разлика от Алф, Зико не яде котки. Сприятилили се с котката. Заедно спели. Тя му се катерила на гърба и там оставала цяла нощ. Никой от съседите още не се е усетил за жирафчето.

„Тази, която живее в кооперацията под тях, деликатно направила забележка на моята, че се чува тропот, като ходи с токчета в хола. Моята й отвърнала, че има ишиас и лекарите й препоръчали да е само на висок ток.“, разказва собственикът на Зико.

Най-много се страхува ветеринарните да не получат сигнал, че в апартамент се гледа жираф и да му го отнемат. Така, както прибраха крокодила Кроки в София, отглеждан като домашен любимец. Не било законно и в нарушение на правилата за щастливо отглеждани крокодили.

Гневен е, че се прилага двоен аршин спрямо гледащите чифтокопитни животни под тепетата. Дава за пример собственик на много голям магазин, който е и дългогодишен общински съветник. В Кючука той си е направил частен зоопарк, посещаван от децата. С над 100 различни животни – петли, кокошки, пауни, патици, гъски, фазани,токачки, зайци, патагонска мара, кавказка овчарка, агнета, муфлони, коледно прасе, диво прасе, сърнички. Малчуганите много харесвали магарето и понито. А на бизнесмена с частния зоопарк любимки му били две лисици. Едната я вкарвал на задната седалка на джипа си като домашно куче. Така смъквал напрежението.

В медиите излязоха тревожни публикации, когато му изчезна маймунка. Граждани я забелязяли на едно дърво на бул. „Ал. Стамболийски“. Опитали са да я свалят с банани, но не успели. Повикали специален експерт, който едва я хванал. „На маймуни ни направи, маймунке!“, радвал й се той.

„Ако подадат сигнал срещу теб, че на балкона си гледаш една-две кокошчици за пресни яйчица, веднага ще довтасат от ветеринарните да ги конфискуват. Че и глобяват. Значи някой, който е близък до властта, може да е с частен зоопарк, а ако държиш в апартамента само едно невинно жирафче – незаконно било. Такава ли ни е демокрацията, така ли се постъпва по евроатлантически!“, възмущават се приютилите Зико.

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Значи да имаш над 100 животни в частен зоопарк в Кючука може, а да държиш жирафче в апартамента – не!"

Какво мислите?