Като пресни остават! Червени домати с лук за зимата без стерилизация

Cherveni domati sus luk za zimata

Изобилната реколта от домати повдига въпроса: как да ги запазим до края на годината, за да не ги купим на висока цена през зимата?

Опитайте тази интересна, проста и вкусна рецепта за консервирани домати и лук, която не изисква стерилизация.

Съставки:

  • Домати
  • Лук
  • Сол 2 супени лъжици
  • Захар 5 супени лъжици
  • Оцет 1 супена лъжица
  • Карамфил 5 броя на буркан
  • Чесън 5 скилидки на буркан

Измийте и подсушете доматите старателно. Обелете лука и го нарежете на кръгчета с дебелина около 5 мм.

Стерилизирайте капаците и бурканите във вряща вода.

Поставете по 5 скилидки чесън на дъното на всеки буркан, добавете скилидки и няколко кръгчета лук. След това набийте доматите плътно, така че да покрият цялото дъно. Добавете още няколко кръгчета лук върху първия слой домати. Повторете, докато бурканът се напълни догоре.

Сварете вода в тенджера и с нея залейте доматите в бурканите. Поставете капаците на бурканите, но не ги завинтвайте. Оставете за 15-20 минути.

Изцедете водата от бурканите в голяма тенджера и я оставете да заври.

Докато водата ври, добавете необходимото количество сол и захар във всяко бурканче, като мерите с десертни лъжици. Разклатете бурканите, ако е необходимо, за да се разпределят равномерно солта и захарните кристали.

Налейте доматите обратно на преварена вода, като оставите малко място в бурканите. Във всеки буркан добавете по една супена лъжица оцет и допълнете с вода.

Бурканите се затварят плътно и се разклащат добре, за да се разтворят захарта и солта. Обърнете бурканите с главата надолу, оставете ги да изстинат напълно и ги поставете в килера за съхранение.

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Като пресни остават! Червени домати с лук за зимата без стерилизация"

Какво мислите?