ЧУДО! Откриха църквата на Свети Теодоси Търновски

ЧУДО! Откриха църквата на Свети Теодоси Търновски

Археолози откриха църква, част от манастира на свети Теодосий Търновски, край великотърновското село Самоводене. Експедицията е ръководена от археолозите от Регионалния исторически музей-Велико Търново проф. Хитко Вачев и Илиян Петракиев.

Става дума за исихаска монашеска обител, строена през 14-rвек, построена под ктиторството на цар Иван Александър.

Св. Теодосий Търновски е средновековен български интелектуалец, реформатор и учител на св. Патриарх Евтимий. Свързвайки резултатите от археологическите проучвания с данните от „Житието на св. Теодосий Търновски“ написано от Вселенски патриарх Калист, археолозите смятат, че разкритата църква е основният храм на манастира, чийто игумен е св. Теодосий Търновски.

След 1359 година Теодосий решава да се оттегли в отшелничество. Тогава, както пише в житието, цар Иван Александър му построил хубава църква, недалеч от столично Търново. „Ключовият момент е думата „хубава“, а това, което открихме като архитектурни останки категорично показва една хубава църква“, каза проф. Вачев.

Другият важен момент е, че в житието се посочва, че лично царят участва в строителството на църквата, носейки пясък от близката река. „Като убеди всичките си боляри, царят участва в градежа на църквата на три поприща разстояние“, се посочва в житието.

Според археолозите през следващия сезон е твърде възможно да бъде открит гробът на българския светец и също игумен на манастира свети Роман Търновски, който е бил най-близкият сподвижник на Теодосий Търновски. За него в „Житието“ е отбелязано, че след като приключва земния си път, монасите от обителта го погребват като свой отец. Св. Роман Търновски е канонизиран и паметта му се чества на 17 февруари.

Археологът подчерта, че находката може да промени представите на учените къде се е намирала всъщност Търновската Света гора. В изворите е отбелязано, че там се намират и много манастири. Точно тук, около село Самоводене, се намират манастирите „Св. Троица“, „Свето Преображение Господне“, така нареченият стар Преображенски манастир, който според проф. Казимир Попконстантинов е бил с патрон Свети Дух и този, открит сега.

Твърде е вероятно той да се е казвал „Свети Никола“, което се потвърждава косвено и от документите на Карел Шкорпил, и вероятно е функционирал до края на 18 век. Сред откритите находки са бронзов кръст, лъжица за причастие от 14 век, и каса за отливки, която е от 18 век.

„Надявам се Великотърновският митрополит Григорий да благослови нашето начинание, защото то е в прослава на Българската православна църква“, каза проф. Вачев. Откритите стенописни останки са консервирани от доц. Пламен Събев, а архитектурните детайли – от Руен Хаджиниколов.

България днес

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "ЧУДО! Откриха църквата на Свети Теодоси Търновски"

Какво мислите?