Знаете ли защо рускините варят обелките от ябълка в тенджера? Време е и ние да започнем – резултатът е поразителен:

Знаете ли защо рускините варят обелките от ябълка в тенджера? Време е и ние да започнем - резултатът е поразителен:

Ябълките са вкусен и популярен плод, който много хора купуват (или събират в градините си през лятото и есента). От тях стават страхотни десерти, сокове и смутита, а и сурови са фантастични.

Но какво да правим с кората им? Вместо да я изхвърлите, тя може да помогне за решаването на някои проблеми.

Днес ще споделим с вас опита на винаги практичните рускини, които споделят не един и два ценни трикове за домакинството в интернет-пространството.

Не е нужно да имате много обелки от ябълки, за да ги превърнете в нещо изключително ценно. Корите от два-три плода са достатъчни и си струва да ги запазите, вместо да ги изхвърлите. И всичко това, защото те са богати на оцетна киселина, която реагира добре с алуминий. Какво означава това ли?

обелка ябълка

Снимка: pixabay

Оказва се, че с помощта на ябълковата кора можете бързо и лесно да лъснете тенджерите си и да премахнете упоритите налепи. Обелките се нарязват на ситно, поставят се в тенджера (или тиган) със загоряло и се заливат с вода. След като заври, оставете съдържанието на котлона още няколко минути. В резултат на това въглеродните отлагания ще изчезнат и по време на целия процес ще се отделя приятна сладникава миризма. Това, между другото, ще служи като естествен освежител за въздух.

ябълкови обелки в тенджера

Снимка: pixabay

Как още да използвате ябълковата кора?

Въпреки това, ако имате малко повече пилинг под ръка, може да искате да го използвате малко по-различно. Нарязаните на ситно обелки се поставят плътно в буркан и се заливат с литър вода, в която предварително сте разтворили 5 супени лъжици захар.

Кората трябва да е напълно наситена с вода и след като всичко е готово, покрийте буркана с кърпа или марля и оставете настрана за две седмици. Разбърквайте всеки ден съдържанието на буркана с попарена дървена лъжица.

ябълков оцет буркан

Снимка: pixabay

Така ще си приготвите домашен и натурален ябълков оцет, който ще ви свърши отлична работа за почистване на различни повърхности.

Когато кората се слегне на дъното на буркана и по повърхността на течността започне да се образува пяна, това е знак, че оцетът трябва да се прецеди. Изсипете го в стъклена бутилка със спрей-накрайник и го използвайте като универсален почистващ препарат с приятен аромат на ябълка.

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Знаете ли защо рускините варят обелките от ябълка в тенджера? Време е и ние да започнем – резултатът е поразителен:"

Какво мислите?