Черните котки са на късмет

Черните котки са на късмет

Много култури по света асоциират черните котки с лош късмет, но истината е, че в някои части на света и през различни епохи те са смятани за символи на щастие и успех.

Във Великобритания и Япония например срещата с черна котка по пътя се смята за знак за предстояща благоприятна промяна. На много места младоженците дори получават черни котки като символ на щастие и благополучие в брака.

Корените на суеверията за черните котки като предвестници на нещастие идват от средновековна Европа. В този период те са били асоциирани с вещици и магии, често смятани за техни “компаньони”.

С инквизицията и ловът на вещици тези домашни любимци се оказват жертви на неоправдани страхове. Но дори в тази епоха моряците са вярвали, че ако имат черна котка на кораба си, тя ще ги предпази от бури и лош късмет.

Историци и антрополози твърдят, че голяма част от суеверията около черните котки са културно обусловени и зависят от конкретната общност и време.

Днес черните котки се радват на внимание от любителите на животни и мистици, които вярват, че те притежават специални сили за защита и позитивна енергия. В някои духовни течения дори се смята, че черната котка може да отблъсне негативната енергия и да донесе баланс в дома.

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Черните котки са на късмет"

Какво мислите?