Николай Иванов от „Гласът на България“: Бях 120 кг и се сринах, а сега съм на върха

Николай Иванов от "Гласът на България": Бях 120 кг и се сринах, а сега съм на върха

Затварях се вкъщи и не общувах, стопих се до 80 кг след токсичната среда в училище 

„Стигнах до 120 кг на 19 години. От затлъстяването имах проблеми със сърцето и кръвното налягане, задъхвах се, като ходех. В училище беше много токсична средата и ми казваха, че няма да успея нито да отслабна, нито ще имам успех с пеенето. Но ето, че успях и с двете.“

Така започва изповедта си пред „България Днес“ Николай Иванов от казанлъшкото село Нова махала. Усмихнатият млад мъж преживява същински катарзис от изключително трудно детство до фурор на сцената на „Гласът на България“. Миналата неделя Николай обърна три стола в музикалното предаване – тези на Графа, Иван Лечев и Мария Илиева, с невероятното си изпълнение на хита на „Куин“ Somebody To Love. Избра да продължи в отбора на Мария, която от своя страна сподели, че „с тази скорост на развитие ще свърши страхотна работа в моя отбор“.

Пътят до успеха се оказва много трънлив. В тийнейджърските години Ники има проблеми с теглото, които му докарват злонамерени шеги и подигравки в гимназията по лека промишленост и туризъм в Казанлък, където завършва специалност „Кетъринг“. Това се отразява изключително лошо на Николай и реакцията му е да се затвори в себе си.

„Спрях да ходя на училище и да общувам. На две седмици веднъж се явявах. Затварях се вкъщи и се отдадох на компютърни игри. Живеех в дигитален свят без движение, което обостри още повече проблема с килограмите. Нямах никакво развитие и комуникация. Това е в периода от 14- до 19-годишна възраст. Не споделях с родителите ми за проблемите, таях всичко в себе си“, споделя още Николай.

Печели престижен конкурс в Италия със същата песен на "Куин", с която се яви и в "Гласът на България"
Печели престижен конкурс в Италия със същата песен на „Куин“, с която се яви и в „Гласът на България“

 

Жадуваната промяна идва от две страни. От едната, братовчед на Николай го мотивира да се вземе в ръце и да започне да тренира, като му изготвя режим. От друга, момчето завършва гимназията и излизайки от токсичната среда, нещата коренно се променят.

„Казах си, че мога да се справя. Бях открил, че имам музикален талант, по време на процеса на отслабване. Доста бързо станаха нещата без токсичната среда в училище. Когато завърших, просто се промени всичко. Там колкото и да се опитвах, ми казваха, че няма да стане – и за отслабването, и за пеенето. От учителите имаше подкрепа, особено от моята класна, която е психолог“, разказва Николай Иванов.

От 120 кг със здрави тренировки и воля се смъква до 80, които поддържа и до днес. Семейството също е плътно зад него и увереността му постепенно нараства.

В Малта е трети с изпълнение на парче на Лара Фабиан
В Малта е трети с изпълнение на парче на Лара Фабиан

От три години и половина момчето посещава вокален педагог. През това време слуша и другата заръка на братовчед си и става студент в Техническия университет в София. Около година, когато му остава време, Николай е и уличен музикант в Пловдив заедно със свой близък, който свири на китара. И тъкмо това се оказва разковничето.

„Спира един човек и казва, че много му харесва как пея. Не го познавах. Даде ми идея да се запиша за кастингите в „Гласът на България“, да пратя визитка и видео. Направих го и ми отговориха. Поканиха ме за репетиция и интервю. Емоцията беше неповторима“, казва Иванов.

Снимка за спомен от конкурс в Албена
Снимка за спомен от конкурс в Албена

Преди да излезе на сцената, се надява да обърне поне един стол и да продължи напред. А широката му усмивка скрива голямото притеснение.

„След успеха и влизането ми в отбора на Мария Илиева изпитах огромно удовлетворение. Нямах цел и посока в живота дотогава, но вече я открих и чувствам искрата в себе си“, споделя Николай.

Това не е всичко. Изпълнителят остава само година в Техническия университет, където учи „Технология и управление на транспорта“. Провал в музикално състезание във Франция, където не успява да спечели надпреварата, го мотивира да напусне ВУЗ-а и да кандидатства в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) в Пловдив. Приет е и се зарича подобни музикални провали повече да не се случват.

Първенец е и на фестивала "София Гран При" срещу участници от 15 държави
Първенец е и на фестивала „София Гран При“ срещу участници от 15 държави

Сега е вече в трети курс в АМТИИ и си спомня за двата часа, в които плакал след лошото представяне във Франция. Продължава с уроците при музикален педагог и да мечтае за още изяви на голямата сцена.

През това време валят позитивни коментари за представянето му в „Гласът на България“ отвсякъде, включително и от гимназията в Казанлък.

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Николай Иванов от „Гласът на България“: Бях 120 кг и се сринах, а сега съм на върха"

Какво мислите?