Тортата на баба, която се дава от поколение на поколение! За първи път я правя.
Намерихме тази рецепта от Sonq Sasi. Надяваме се да я пробвате й вие и да ви хареса, защото изглежда зашеметяващо.
Необходими продукти:
За блата
- 4 бр. яйца
- 2 ч.ч. захар
- 4 ч.ч. брашно
- 1 ч.ч. кисело мляко
- 1 бр. бакпулвер
- 3 бр. ванилия
- 1 ч. л. сода бикарбонат
- 1 ч. ч олио
За крема
- 1 л. прясно мляко
- 4 бр. яйца
- 250 гр. захар
- 5-6 с. л. брашно
- 100 гр. краве масло
- 1 бр. ванилия
Начин на приготвяне:
Разбивам яйцата със захарта докато удвоят обема си, след това добавям олиото, чашата с киселото мляко в която съм сложила и разбъркала содата. Към тях прибавям и прахообразните съставки, брашно, ванилиите и бакпулвера. Получената смес разделям на три равни части.
Едната я оцветявам с какао и добавям счукани орехи и фъстъци. Пека поотделно на 170 градуса в подмазана тава и хартия за печене.
В тенджерка слагам студеното мляко на котлона, докато се затопли почти до кипене и слагам захарта. Яйцата, брашното, ванилията и около 200мл. студено прясно мляко, в купа с тел разбивам енергично, докато се разтворят прахообразните съставки.
Засилвам котлона и на тънка струйка сипвам от сместа в горещото мляко като сваля от котлона добавям маслото.
Сглобявам тортата като редувам блат и крем. По средата слагам блата с какао, фъстъци и орехи. Оставям си малко крем с който намазвам цялата торта и после я посипвам със ситно смлени орехи.
От Вивиана Николова
Be the first to comment on "Тортата на баба, която се дава от поколение на поколение!"