Горещи новини

Мусаката по НОВ НАЧИН счупи всички рекорди! Поканих съседите и вече никой не иска да си ходи от вкъщи!

Мусаката по НОВ НАЧИН счупи всички рекорди! Поканих съседите и вече никой не иска да си ходи от вкъщи!

Ако разполагате с картофи и кайма, не пропускайте и направете това много вкусно ястие.

Тъкмо го бях приготвила и изведнъж минаха съседите и ги поканих да опитат. Оттогава го правя редовно и много често не само за нас, но и за тях.

Рецептата е много лесна и проста, не искам да я пазя в тайна.

Приготвя се с евтини продукти, подобно на класическата мусака с картофи, но по малко по-различен начин, под формата на руло. Ето какво ви трябва за нашата Модерна мусака:

Модерна мусака по нов начин

Продукти: 

  • 3 големи картофа (900 г)
  • 300 г настъргано сирене чедър (или моцарела или по избор)
  • 2 супени лъжици олио
  • малко сол на вкус

За плънката:

  • 500 г кайма
  • 2 с. л. олио
  • 1 глава лук
  • 3 бр. зелени чушки
  • 3 скилидки чесън
  • 2 с. л. доматен сос (25 г)
  • 1 ч. л. доматено пюре (20 г)
  • Подправки: черен и червен пипер, кимион, мащерка, сол или на вкус
  • 1 шепа ситно нарязан пресен магданоз

модерна мусака рецепта

Снимка: YouTube

Приготвяне:

Включете фурната да загрява на 200 градуса. Застелете тавата с хартия за печене и поръсете една трета или половина от настърганото сирене, което да покрие цялата повърхност.

Изберете възможно най-големи картофи, обелете ги, измийте ги добре от нишестето, след което ги нарежете на тънки филийки. Върху настъргания кашкавал се нареждат резенчетата картофи, една до друга, но леко да се застъпват и застъпват.

резени картофи

Снимка: YouTube

картофи върху сирене

Снимка: YouTube

Когато покриете цялото дъно с картофи, сложете в загрята на 200 градуса фурна за около половин час.

тава с картофи

Снимка: YouTube

През това време пригответе плънката от каймата. Измийте всички зеленчуци и подправки и ги нарежете възможно най-дребно.

Загрейте олио в тигана, след което добавете каймата и я запържете, докато смени цвета си и се изпари излишният сок.

кайма със зеленчуци

Снимка: YouTube

Когато месото се запържи, трябва да е ситно като трохи. Добавете ситно нарязания лук и ситно нарязаните чушки.

Разбъркайте и задушете за кратко, докато омекнат и пуснат сока си, след което добавете сухите подправки по ваш вкус.

задушена кайма

Снимка: YouTube

Подправете със сол, черен пипер и разбъркайте добре, за да се разпредели. Добавете настъргания чесън, доматеното пюре и соса и накрая ситно нарязания магданоз.

кайма за мусака

Снимка: YouTube

Задушете при непрекъснато бъркане, докато всичко омекне и всички съставки се смесят. След това извадете изпечения картоф от фурната и го поръсете с малко настърган кашкавал.

След това изсипете отгоре сместа от каймата и разпределете равномерно по цялата повърхност и заравнете.

кайма върху картофите

Снимка: YouTube

Отгоре каймата се поръсва с малко сирене, след което с помощта на хартията внимателно се навива руло.

руло мусака

Снимка: YouTube

Навитото руло се поръсва отгоре с малко настърган кашкавал и се поръсва с магданоз, след което се връща в горещата фурна да се пече още 10 минути на 200 градуса.

мусака нова рецепта

Снимка: YouTube

Оставете малко да изстине, след което нарежете на парчета и сервирайте.

парче мусака

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

модерна мусака

Снимка: YouTube

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Мусаката по НОВ НАЧИН счупи всички рекорди! Поканих съседите и вече никой не иска да си ходи от вкъщи!"

Какво мислите?