Алтън милинки: Туркините взеха от нас рецептата и я подобриха! Вижте за какво чудо от тесто става въпрос:

Алтън милинки: Туркините взеха от нас рецептата и я подобриха! Вижте за какво чудо от тесто става въпрос:

Чудни, дъхави милинки с аромат на масло, меки като памук и чудни на вкус! Рецептата е българска, но една турска домакиня я „подобри“ и публикува в своя кулинарен блог. Затова ги кръстихме Алтън милинки (или с други думи – „златни милинки“).

Няма по-голямо изкушение от тесто – опитайте по нашата рецепта. Ето какво ви трябва:

Продукти (чаша от 200 ml):

  • 1 чаша прясно мляко
  • 1 чаша гъсто кисело или квасено мляко
  • 1/2 чаша олио (100-120 мл)
  • 1 яйце + 1 белтък (запазете жълтъка)
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1 пакетче суха мая (10 г)
  • 5 чаши брашно +-

милинки с кашкавал

Снимка: YouTube

За плънката:

  • 100 г настърган или ситно нарязан кашкавал/чедър

За заливката:

  • 100 г разтопено масло
  • 1 жълтък

Приготвяне:

1. В дълбока купа смесете всички мокри съставки с маята (хладка или на стайна температура), след което постепенно добавете брашното и солта и замесете меко тесто, което съвсем леко да лепне по ръцете.

2. Покрийте и оставете на топло да втаса за 1 час или докато удвои обема си.

втасало тесто

Снимка: YouTube

3. След като изтече времето, извадете тестото върху леко набрашнена повърхност, премесете го внимателно и го разделете на 28-30 топки.

топчета от тесто

Снимка: YouTube

4. Сплескайте и отворете всяка топка с върховете на пръстите си, след това поставете плънката в средата и отново затворете тестото като топка.

плънка милинки

Снимка: YouTube

5. Подредете топчетата в намазнена тавичка и ги залейте с разтопено масло, към което сте добавили 1 жълтък.

милинки в тавата

Снимка: YouTube

милинки с масло

Снимка: YouTube

6. Включете фурната да загрява на 185 градуса и след като достигне температурата (за 10-15 минути), поставете милинките във фурната да пекат за 25-30 минути.

готови милинки

Снимка: YouTube

Готовите милинки извадете от фурната, оставете да се охладят леко, преди да ги разделите и поднесете.

милинки с плънка

Снимка: YouTube

пухкави милинки

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Алтън милинки: Туркините взеха от нас рецептата и я подобриха! Вижте за какво чудо от тесто става въпрос:"

Какво мислите?