Горещи новини

Александрийско тесто рецепта за пухкав козунак на конци

Александрийско тесто рецепта за пухкав козунак на конци

Много домакини експериментират от година на година, когато приготвят козунак. Александрийското тесто е особено търсено. Трябва да приготвите козунака по тази рецепта само веднъж и няма да искате да опитате повече от другите.

Най-успешното александрийско тесто за Великден : ​​Вкусна рецепта за козунак

Прието е тестото да се замесва вечерта, а сутринта да се пече козунак.

Тайната в приготвянето на Александрийско тесто е в използването на прясна мая. Препоръчително е да я закупите от магазина в същия ден, когато правите тестото.

За да приготвите козунака ще ви трябват следните продукти:

150 гр. прясна мая;
2,5 кг брашно;
1 кг. захар;
1 литър мляко;
10 бр. яйца;
500 грама масло;
200 грама стафиди;
3 яйчни жълтъка;
3 пакетчета ванилин;
1 ч. л. сол

Как се приготвя:

Вземете купа и смесете в нея жълтъците и яйцата. Добавете към тях захарта. След това разтопете маслото и маята в топло мляко и също ги добавете към яйцата. Оставяме сместа, която ще е необходима, на топло място за 8-12 часа.

След това вземете стафидите за козунака и ги накиснете за 15 минути във вряща вода. След това трябва да се овалят в брашно. Не забравяйте за ваниловата захар и солта, които трябва да добавите към тестото. След това добавяме и стафиди за деликатен вкус. Но това трябва да става постепенно, като се разбърква внимателно. Резултатът трябва да е лепкаво тесто.

Ако лепне по време на месене, можете да намажете ръцете си с растително масло.

За час и половина празничното тесто за печене трябва да излезе. След изтичане на времето се уверете, че се е увеличило няколко пъти. Взимаме форма за Великден и поставяте тестото там. Трябва да е 1/3 или 1/2 пълна, но не повече.

Загрейте фурната на 180 градуса и сложете формата с тестото в нея. Козунакът трябва да се пече 35-50 минути. Всичко зависи от това какъв размер ще бъде.

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Александрийско тесто рецепта за пухкав козунак на конци"

Какво мислите?