Домашни питки №1 – пухкави като памук, на вкус нямат равни! Наследих рецептата от баба:

Домашни питки №1 - пухкави като памук на вкус нямат равни! Наследих рецептата от баба:

Кой не обича меки, пухкави и топли питки за закуска? Вървят с всичко – и със сиренце, и с мед, и със сладко… Наследих тази рецепта от баба ми и досега никога не ме е предавала.

Ето какво ви трябва, за да закусвате и вие Бабините домашни питки №1:

Бабините домашни питки №1

Продукти:

  • 500 мл топло мляко
  • 4 с. л. захар
  • 1 ч. л. ванилова захар
  • 1 ч. л. сол
  • 2 (1 цяло + белтък) яйца на стайна температура
  • 10 г суха мая
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 80 мл олио
  • 50 г масло
  • 1 с.л. оцет 9%
  • 850 гр. брашно
  • За мазане: 1 жълтък + 1 ч.л. прясно мляко

Приготвяне:

1. Смесете млякото, маята, захарта, ванилията, содата, бакпулвера, едно яйце и белтъка (запазете жълтъка за замазване) и олиото, след което започнете постепенно да добавяте брашното.

Когато получите меко тесто, добавете размекнатото масло и месете още малко, докато се поеме. Когато стане гладко, покрийте тестото с фолио и кърпа и оставете да втасва 45 минути или докато удвои обема си.

масло в тестото

Снимка: YouTube

2. Втасалото тесто разделете на 16 топки и ги наредете в намаслена тава. Покрийте ги и ги оставете да ферментират за 20 минути.

тесто в тава

Снимка: YouTube

втасали топки тесто

Снимка: YouTube

3. Намажете ги с жълтък и поръсете със сусам. Печете ги за 25-30 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса. Когато се изпекат, се покриват с кърпа и се оставят да изстинат.

домашни питки със сусам

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

бабините питки

Снимка: YouTube

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Домашни питки №1 – пухкави като памук, на вкус нямат равни! Наследих рецептата от баба:"

Какво мислите?