Българинът има много любими месни мезета, но който веднъж е опитал вкуса на пуската, става завинаги фен на този уникален деликатес!
Накратко, пуската представлява обработен и изсушен свински мехур, който се пълни плътно със смес меса, подправки и праз. У нас са познати 2 основни видове пуска – Филевска и Ябълковска. Разликата между двете е, че в Ябълковската се добавя праз, а във Филевската се набляга на сладкия червен пипер. Мезето е уникално и с това, че е най-соленото, приготвяно у нас. Това е така, за да може да се увеличи неговата трайност – направено през зимата, то може да се съхранява в дървесна пепел и да запази страхотните си вкусови качества чак до гроздобера.
Ето и проверената от КОЧ рецепта за приготвянето на вкусна домашна пуска.
Необходими продукти (за 1 кг свинско месо, смес от плешка, бут и гърди):
40 грама сол,
по 6 грама кимион и смлян черен пипер,
50 грама нарязани на ситно зелени пера от праз,
50 милилитра ракия или водка.
Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на кубчета със страна 2-4 сантиметра и се смесва с подправките и праза. Добавя се твърдият алкохол, омесва се и се оставя на хладно поне за 24 часа. Свинските мехури се оставят в хладка вода за 15-ина минути, след което през прорез в горната част се пълнят плътно.
Важно е да не остава въздух. Процепът се завързва с дебел конец, а върху „шева“ се залепва парче черво. Пуската се връзва с канап и се прави клуп, през който да бъде провесена. За една нощ се притиска с тежест (примерно поставя се между 2 дъски и върху горната се оставя 10-литрова туба с минерална вода), за да добие сплескана форма. Оставя се да съхне на проветриво и хладно място за 2-3 месеца. След този период пуската може да се дегустира.
По-нататъшното й съхранение става по 2 начина – зарива се в дървено сандъче с дървесна пепел и се оставя на хладно, или се увива в найлонов плик и се поставя във фризера.
Източник: vijti.com
Be the first to comment on "Истински деликатес: Време е да си приготвите пуска – най-вкусното домашно мезе, което някога сте хапвали"