Лятното мезе, което ме отсрамва пред неканени гости: Яде се студено и разхлажда душата в жегите

Lqtno meze

Винаги приготвям това руло за гости и обирам всички комплименти! Не само е вкусно, но и много красиво, когато го нарежеш – идеалното лятно мезе за добре изстудено вино (или друго любимо ваше питие).

Споделям с вас рецептата, а от мен – изпълнението за невероятното Ледено руло с шунка и сирене :

Ледено руло с шунка и сирене

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:

  • 4 яйца
  • 4 супени лъжици брашно
  • 1 бакпулвер
  • 2 супени лъжици заквасена сметана
  • 1 щипка сол

Плънка:

  • 200 г сирене
  • 100 мл топено сирене или заквасена сметана
  • 180 г шунка

ПРОЦЕДУРА:

Отделете белтъците от жълтъците и разбийте на сняг с щипка сол. Отделно разбийте жълтъците със сметаната, като добавяте по един жълтък.

Добавете белтъците с лъжица и разбъркайте бавно, за да остане сместа пенлива.

Накрая добавете сместа от бакпулвера и брашното и разбъркайте внимателно, за да не спадне обемът на яйцата.

Върху тава, застлана с хартия, разпределете готовата смес равномерно и печете в загрята на 200 градуса фурна за около 20 минути.

Изпечената кора навийте в мокра кърпа и я оставете да изстине (заедно с хартията, която ще махнете по-късно).

Отделно разбийте сирене и топено сирене (сметана), след това добавете нарязана шунка и разбъркайте.

Намажете кората с плънката, след което я завийте отново в кърпа и я оставете в хладилника да стегне.

солено руло с шунка и сирене

Снимка: Pinterest

Непосредствено преди сервиране се нарязва на филийки и се сервира. Ако нямате време да приготвите кора, със същата плънка може да намажете предварително леко размекната във влажна кърпа вафлена кора.

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Лятното мезе, което ме отсрамва пред неканени гости: Яде се студено и разхлажда душата в жегите"

Какво мислите?