Маджарица или Маджарско момиче е популярен десерт, за чийто произход спорят няколко държави – Хърватия, Сърбия и Унгария. Състои се от няколко тънки пласта пясъчно тесто, между които е наслоен наситен шоколадов крем.
Десертът е вкусен както в печен, така и в непечен вариант.
Маджарска торта (Маджарица)
Продукти:
Тесто:
- 600 г обикновено брашно
- 1 опаковка бакпулвер
- 50 г свинска мас
- 200 г пудра захар
- 2 яйца
- 200 мл сладкарска сметана
Крем:
- 300 г гранулирана захар
- 150 г черен шоколад
- 1/2 литър прясно мляко
- 120 г обикновено брашно (или 90 гр. брашно и 30 гр. тъмно какао за още по-наситен шоколадов вкус)
- 150 г масло
Шоколадова глазура:
- 150 г черен шоколад
- 2 супени лъжици масло
- 1 супена лъжица масло
Приготвяне:
Пресейте обикновеното брашно върху дъска, направете кладенче и счупете 2 яйца.
Снимка: YouTube
Добавете бакпулвер, щипка сол, омекналата мас (може да замените със същото количество меко масло), пудрата захар и постепенно добавете домашна сметана, за да омесите тесто.
Омесете добре тестото и го разделете на 5 топки.
Снимка: YouTube
Прехвърля се в поднос и се слага в хладилника да стегне за около 60 минути.
Върху леко набрашнен плот разточете всяка топка на кора с размери 22×33 см. Поставете всяко парче разточено тесто върху хартия за печене и го набодете с вилица.
Снимка: YouTube
Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна за 8 минути – не повече. Оставете изпечените кори да се охладят.
За крема:
Снимка: YouTube
В 500 мл прясно мляко се смесват 120 г гладко брашно и 300 г захар. Сложете на котлона и варете, докато сместа започне да се сгъстява.
Добавете начупения шоколад и разбъркайте да се разтопи. Свалете от котлона и добавете маслото.
Снимка: YouTube
Веднага сглобете тортата, като съедините корите с още топлия крем.
Снимка: YouTube
Преди да започнете да сглобявате тортата, трябва да разделите крема, така че да стигне и за намазване отгоре.
Готовият десерт приберете в хладилника за 60 минути и след като изстине, залейте с шоколадовата глазура.
Разтопете шоколада с олиото и маслото на водна баня. След като се втвърди, можем да сервираме.
Снимка: YouTube
Снимка: gotvach.bg
Желаем ви добър апетит! 🙂
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Be the first to comment on "Маджарска торта – рецептата е от далеч, но продуктите ги имаме и ние: Възхитителен шоколадов вкус!"