Горещи новини

Маджарска торта – рецептата е от далеч, но продуктите ги имаме и ние: Възхитителен шоколадов вкус!

Маджарска торта - рецептата е от далеч но продуктите ги имаме и ние: Възхитителен шоколадов вкус!

Маджарица или Маджарско момиче е популярен десерт, за чийто произход спорят няколко държави – Хърватия, Сърбия и Унгария. Състои се от няколко тънки пласта пясъчно тесто, между които е наслоен наситен шоколадов крем.

Десертът е вкусен както в печен, така и в непечен вариант.

За вариант без печене просто използвайте вафлени кори вместо домашно тесто. Ние ще ви дадем оригиналната рецепта:

Маджарска торта (Маджарица)

Продукти:

Тесто:

  • 600 г обикновено брашно
  • 1 опаковка бакпулвер
  • 50 г свинска мас
  • 200 г пудра захар
  • 2 яйца
  • 200 мл сладкарска сметана

Крем:

  • 300 г гранулирана захар
  • 150 г черен шоколад
  • 1/2 литър прясно мляко
  • 120 г обикновено брашно (или 90 гр. брашно и 30 гр. тъмно какао за още по-наситен шоколадов вкус)
  • 150 г масло

Шоколадова глазура:

  • 150 г черен шоколад
  • 2 супени лъжици масло
  • 1 супена лъжица масло

Приготвяне:

Пресейте обикновеното брашно върху дъска, направете кладенче и счупете 2 яйца.

Маджарица тесто

Снимка: YouTube

Добавете бакпулвер, щипка сол, омекналата мас (може да замените със същото количество меко масло), пудрата захар и постепенно добавете домашна сметана, за да омесите тесто.

Омесете добре тестото и го разделете на 5 топки.

топки пясъчно тесто

Снимка: YouTube

Прехвърля се в поднос и се слага в хладилника да стегне за около 60 минути.

Върху леко набрашнен плот разточете всяка топка на кора с размери 22×33 см. Поставете всяко парче разточено тесто върху хартия за печене и го набодете с вилица.

тесто в тавата

Снимка: YouTube

Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна за 8 минути – не повече. Оставете изпечените кори да се охладят.

За крема:

продукти крем

Снимка: YouTube

В 500 мл прясно мляко се смесват 120 г гладко брашно и 300 г захар. Сложете на котлона и варете, докато сместа започне да се сгъстява.

Добавете начупения шоколад и разбъркайте да се разтопи. Свалете от котлона и добавете маслото.

приготвяне шоколадов крем

Снимка: YouTube

Веднага сглобете тортата, като съедините корите с още топлия крем.

сглобяване торта

Снимка: YouTube

Преди да започнете да сглобявате тортата, трябва да разделите крема, така че да стигне и за намазване отгоре.

Готовият десерт приберете в хладилника за 60 минути и след като изстине, залейте с шоколадовата глазура.

Разтопете шоколада с олиото и маслото на водна баня. След като се втвърди, можем да сервираме.

торта Маджарско момиче

Снимка: YouTube

Маджарска торта

Снимка: gotvach.bg

Желаем ви добър апетит! 🙂

Маджарска торта рецепта

Снимка: YouTube

парчета торта Маджарица

Снимка: YouTube

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Маджарска торта – рецептата е от далеч, но продуктите ги имаме и ние: Възхитителен шоколадов вкус!"

Какво мислите?