Македонска салата с патладжан и чесън – върхът на ракиените мезета това лято!

Македонска салата с патладжан и чесън - върхът на ракиените мезета това лято!

Македонската салата с патладжани и чесън е изключителна гурме разядка за всички любители на този красив летен зеленчук. Салатата също е много здравословна, има страхотен вкус и много апетитна миризма.

Съхранява се в стъклен съд в хладилник до три дни, ако издържи толкова.

Сервира се с печено месо, а за всички, които са на лека диета, може да служи и за основно хапване.

Македонска салата с патладжан и чесън

Необходими съставки:

  • 2 патладжана
  • 3 скилидки чесън
  • 1 шепа пресен магданоз, накълцан
  • 4 супени лъжици зехтин или друго масло (тиквено, ленено…)
  • 3 супени лъжици оцет
  • сол на вкус
  • малко олио

Приготвяне:

Измийте патладжана, обелете го и го нарежете на колелца с дебелина около един пръст. Посолете ги отгоре и леко ги намаслете от двете страни.

Подредете ги в тава, застлана с хартия и ги изпечете в добре загрята фурна на 220 градуса за около 20 минути.

По желание може да ги изпържите и в олио, но това е много по-здравословен вариант, защото при пържене патладжанът поема много олио.

Докато патладжанът се пече, пригответе соса: Нарежете магданоза на ситно, а чесъна почистете и нарежете на възможно най-ситно. Добавете сол, олио и оцет. Разбъркайте добре и оставете да престои, за да се смесят вкусовете.

Печеният патладжан се нарежда още горещ в купа и се залива със соса (ред сос, ред патладжани) до изчерпване на съставките. Салатата се покрива с прозрачно фолио и се оставя в хладилника да се охлади добре.

Да ви е сладко!

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Македонска салата с патладжан и чесън – върхът на ракиените мезета това лято!"

Какво мислите?