Горещи новини

Македонска СЕЧЕНИЦА със сирене: По-вкусно и от тутманик, и от баница! Показваме стъпка по стъпка как се прави:

Македонска СЕЧЕНИЦА със сирене: По-вкусно и от тутманик и от баница! Показваме стъпка по стъпка как се прави:

Брилянтна рецепта за вкусна погача, която много напомня любимия на всички тутманик. Тази Македонска Сеченица със сирене  е истински шедьовър от пухкаво тесто, пълна с вкусно краве сирене (но може и да добавите нещо по ваш вкус, например шунка или кашкавал).

Процедурата може да изглежда сложна, но всъщност всичко става много лесно и доста бързо – ако следвате рецептата стъпка по стъпка, която ви предлагаме по-долу:

Македонска сеченица със сирене

Необходими съставки:

  • 550 гр. меко брашно,
  • 200 мл вода,
  • 1/2 кубче прясна мая,
  • 5 с. л. олио,
  • 2 цели яйца,
  • 2 ч. л. сол,
  • 1 ч. л. захар.

За намазване:

  • 100 г масло или маргарин,
  • 300 г сирене по избор,
  • 3-4 с. л. кисело мляко
  • сусам за поръсване отгоре или семена по избор.

Начин на приготвяне: 

Маята и захарта се разтварят в топла вода с 2 супени лъжици брашно в дълбок съд и се оставят за 10 минути, докато шупне.

Когато маята се активира, добавете двете яйца, предварително престояли на стайна температура (не студено), олиото, солта и постепенно започнете да добавяте брашното.

Когато стане стегнато, омесете тестото на ръка, така че да е достатъчно меко и еластично и да не лепне по ръката.

лепкаво тесто

Снимка: YouTube

Когато месите меко тесто, винаги добавяйте брашното малко по малко и бъркайте постепенно, защото винаги зависи от самото брашно колко влага ще поеме, така че може да се случи да ви трябват малко по-малко или малко повече от 550 гр. както е посочено в рецептата.

тесто в купа

Снимка: YouTube

Покрийте тестото и го оставете да почине за около 15 минути. след това го оформете на руло или каквото ви харесва, за да го разделите на 12 равни части. Всяко парче тесто омесете фино и го оформете на топка.

парчета тесто

Снимка: YouTube

топки тесто

Снимка: YouTube

Разточете с точилка всяка топка тесто на кора колкото голяма чиния и намажете цялата повърхност на всяка кора с разтопено масло.

разточване кора

Снимка: YouTube

кора тесто

Снимка: YouTube

кора с масло

Снимка: YouTube

Поръсете натрошено сирене по желание (може да използвате извара, младо сирене или друго по ваш вкус).

кора с натрошено сирене

Снимка: YouTube

Редете корите една върху друга, като последната кора само разтегнете с точилката и прехвърлете върху останалите. Така подредената сеченица се прехвърля в добре намазнена кръгла тава или форма или просто застлана с хартия за печене.

кори със сирене

Снимка: YouTube

редени кори

Снимка: YouTube

Нарежете на кубчета или триъгълници, отгоре залейте с 3-4 супени лъжици кисело мляко или неутрална течна сметана, предварително загрята на стайна температура и обилно поръсете със сусам или семена по избор.

погача в тава

Снимка: YouTube

рязане сеченица

Снимка: YouTube

погача със семена

Снимка: YouTube

Сложете да се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса за около половин час. Когато се изпече, се залива с малко разтопено масло или олио.

сеченица с масло

Снимка: YouTube

сеченица рецепта

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

сеченица със сирене

Снимка: YouTube

За жената

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Македонска СЕЧЕНИЦА със сирене: По-вкусно и от тутманик, и от баница! Показваме стъпка по стъпка как се прави:"

Какво мислите?