Най-вкусната домашна туршия без консерванти, имам рецептата отдавна и не минава година, без да я направя!
Много лесно се помни, защото почти от всички продукти се слага „по две“ – 2 кг домати, 2 кг чушки и т.н.
Освен това не се използват консерванти, което запазва витамините в зеленчуците, а освен това, както знаем, туршията е естествен пробиотик, което е добре дошло през зимния сезон!
Туршия всичко по две
Продукти:
- 2 кг домати (може зелени, розови или червени),
- 2 кг чушки,
- 2 кг карфиол,
- 2 кг моркови,
- 2 кг краставици.
За саламурата:
- сол – малко повече от на вкус (т.е. като опитате, трябва да ви се стори пресолена)
- вода – колкото може да се събере в купата, пълна със зеленчуци
Начин на приготвяне:
Измийте добре зеленчуците. Срежете чушките отгоре леко с нож. Набодете доматите на 2-3 места. Отрежете краищата на краставиците. Разделете карфиола на едри цветчета. Обелете моркова и леко отрежете краищата.
Снимка: YouTube
Поставете найлонов плик в голяма купа или кофа, така че краищата леко да излизат извън съда. Наредете зеленчуците: ред краставици, моркови, чушки, домати и карфиол. Повтаряйте подреждането, докато изразходвате съставките.
Напълнете съда с вода. След това изсипете водата в друг съд и добавете морска сол, така че саламурата да е малко по-солена от обикновено. Разбъркайте добре, за да се разтвори солта. Не е необходимо саламурата да се вари. Приготвената саламура се връща в купата със зеленчуците. По време на мариноването зеленчуците ще поемат излишната сол. Оставя се на студено да се маринова.
Снимка: YouTube
Забележка: Завържете найлоновия плик отгоре – така зеленчуците ще останат под саламурата и няма да се образува бяла повърхност. Когато туршията втаса и започнете да я хапвате, трябва да намалите нивото на завързване на плика, така че зеленчуците винаги да са под течността.
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!
Be the first to comment on "Най-вкусната рецепта за туршия БЕЗ КОНСЕРВАНТИ! Цяла зима вадим от килера и ядем – пълна с витамини и пробиотик Туршия всичко по две:"