Свекърва ми ме научи на един много лесен метод за приготвяне на сиренки с бутер тесто, без да губя много време в чакане да втасва.
Резултатът е цяла тава ароматни, пухкави и вълшебно вкусни Домашни сиренки, които ще ви разтопят душичката, когато ги опитате! Ето какво ви трябва:
Домашни сиренки от бутер тесто
Продукти (измерени с чаша от 200 ml):
- 1 чаша хладко прясно мляко
- 1 чаша хладка вода
- 1 чаена лъжичка суха мая 5 g
- 1 чаена лъжичка сол
- 5 чаши брашно 500 g
За намазване:
- 100 г разтопено масло
- 60 мл олио
За плънката:
- сирене + настърган кашкавал
За намазване:
- жълтък + 1 ч.л. олио
Приготвяне:
Замесете от посочените продукти меко тесто, което не лепне по ръцете. Разделете го на 4 топки и ги оставете да починат за 20 минути.
Междувременно разтопете маслото и го смесете с олиото.
След това съберете и 4-те топки в една кора (просто ги сложете една върху друга, като мажете с мазнина между всички, включително и върху последната), започнете малко по малко да я разтягате, като дърпате краищата, за да получите една голяма, тънка, правоъгълна кора. Намажете отново с масло, след което сгънете на плик (прихлупете четирите краища един върху друг в средата). Намажете новите повърхности при сгъване на тестото. Обърнете, намажете отново с масло и повторете процедурата с разтягането. Направете всичко още веднъж, като накрая разтеглите тестото на една голяма и тънка кора.
Поръсете получената кора с натрошено сирене, смесено с кашкавал, и я сгънете на продълговат правоъгълник.
Снимка: YouTube
Нарежете кората на тънки ленти и ги подредете върху леко намазнена тава.
Снимка: YouTube
Внимателно ги натиснете отгоре с пръсти.
Намажете ги с жълтък и изпечете в предварително загрята фурна на 190 градуса до приятен загар.
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!
Be the first to comment on "Смесвам мляко и вода, и правя СИРЕНКИ за чудо и приказ! Свекърва ми ме научи – стават вълшебни:"