Студен новогодишен салам – поднесете го и гостите няма да докоснат нито основното, нито десерта!

Студен новогодишен салам - поднесете го и гостите няма да докоснат нито основното нито десерта!

Студените предястия са любими на празничната трапеза, защото са наситени със силни и поразителни вкусове, лесни за хапване и буквално се топят в устата.

Едно от най-любимите празнични предястия у дома е декоративният Солен салам, който сервирах за миналата Нова година, а гостите останаха толкова очаровани, че не докоснаха нито основното, нито десерта! Ето защо започнах да ги приготвям редовно, през цялата година.

Студен новогодишен салам

Продукти: 

  • 150 г шунка
  • 150 г свинска пастърма (или сушено месо по избор)
  • 4 варени яйца
  • 20 г копър
  • 3 г чесън на прах
  • 300 мл кисело мляко
  • 15 г горчица
  • 35 гр. желатин (приготвен и разтопен според указанията)
  • 10 гр. сол
  • 100 гр. кисели краставички

Приготвяне: 

Нарежете шунката и пастърмата (или сушено месо по ваш избор) на много малки кубчета. След това направете същото с киселите краставички. Сварете яйцата по-твърдо (около 10 минути), охладете ги в студена вода, след което ги обелете и нарежете на кубчета.

продукти студен салам

Снимка: YouTube

Изсипете нарязаните продукти в по-дълбок съд, в който можете да ги объркате, след това добавете ситно нарязан пресен копър, сол, чесън, горчица и подправки по ваш вкус, след което залейте с кисело мляко. Разбъркайте, за да се разпределят съставките равномерно.

смес студен салам

Снимка: YouTube
Смесете желатина с малко вода според указанията на пакетчето и след 10-15 минути, като набъбне, го разтопете на водна баня или в микровълнова и го добавете към сместа. Разбъркайте още веднъж.

смес предястие

Снимка: YouTube

Внимателно изсипете цялата смес в пластмасова бутилка от 1,5 литра с отрязан горен край.

смес в бутилка

Снимка: YouTube

Може да изсипете сместа и в избрана от вас форма (формички за мини мъфини, продълговата и дълбока форма за руло или дори форма за кулоф), предварително застлана с прозрачно фолио за по-лесно изваждане.

Сместа трябва да престои поне час в хладилника, за да стегне хубаво. След това внимателно разрежете пластмасовата бутилка и извадете „салама“, след което го нарежете на парчета и сервирайте.

студен салам парче

Снимка: YouTube

студен новогодишен салам

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Студен новогодишен салам – поднесете го и гостите няма да докоснат нито основното, нито десерта!"

Какво мислите?