Шедьовърът на тазгодишния Великден: Усукан козунак Крафин – разтапящ вкус и огромни конци!

Шедьовърът на тазгодишния Великден

Козунакът е безспорен цар на празничната великденска трапеза. Ако досега сте се опитвали да приготвите този красив и вкусен обреден хляб, със сигурност знаете, че приготвянето му си има някои тънкости.

Днес от Ко4 решихме да ви представим една по-необичайна рецепта за козунак, която ще се превърне в безспорен хит на празника. Козунак Крафин е не сам изключително красив на вид, но и се прави не по-трудно от всеки друг вид. Ето рецептата стъпка по стъпка:

Необходими продукти:

350 гр. брашно
20 гр. прясна мая (или 7 гр.суха)
110 мл. прясно мляко
80 гр. захар
1/2 ч. л. сол
1 яйце
2 жълтъка
40 гр. масло (разтопено)
120 гр. масло (за намазване)
1 чаена лъжичка смляно индийско орехче
200 гр. сушени боровинки (или стафиди)
100 гр. бадемови люспи (или каквито и да било ядки)
1-2 пак. ванилова захар

Начин на приготвяне:

1. Подгответе необходимите продукти на стайна температура.

2. Разтворете маята с 1 ч. л. захар в топлото мляко, поставете сместа на топло място, за да шупне. Разтопете маслото (40 гр.). Разбийте яйцето, жълтъците, захарта и ваниловата захар на лека пухкава пяна.

3. Пресейте брашното в купа и оформете кладенче. Изсипете в него шупналата мая с млякото, яйчената смес, добавете сол, разбъркайте. Добавете разтопеното масло и започнете да месите тестото. Първоначално ще бъде лепкаво, но не добавяйте брашно. Месете поне 10 минути, докато спре да лепне по ръцете.

4. Намажете купа с разтопено масло, поставете тестото в нея, леко го намажете с още малко масло и покрийте с прозрачно фолио, след което поставете на топло място без течение за 1-1.5 часа.

5. Накиснете сушените боровинки/стафиди във вряла вода за 15 минути, отцедете ги в сито и подсушете с хартиена кърпа. Леко запечете бадемите на сух тиган.

6. Тестото след 1,5 часа трябва да е нараснало двойно.

7. Разделете тестото на 3 части, като се ръководите от размера на тавата. Оформете ги на топки, покрийте с фолио и оставете да престои 10 минути.

8. Поръсете брашно върху работния плот и извадете отгоре първата топка. Разточете на много тънък правоъгълен слой. Тестото трябва да е полупрозрачно, но не да се къса. Намажете слоя с размекнатото масло (120 гр.).

9. Поръсете тестото с индийско орехче, сушени боровинки и бадеми.

козунак Крафин

10. Навийте на руло, покрийте с фолио и го поставете на топло място. Направете същото и с другите две части от тестото.

интересен козунак

11. Разрежете оформените фитили с остър нож през средата, започвайки на няколко сантиметра от началото.

как се прави Крафин
12. Навийте на спирала половината руло до снадката.

13. Другата половина също навийте на спирала, като накрая я повдигнете и поставите над първата.

козунак на спирала

как се прави козунак

14. Внимателно прехвърлете козуначето Крафин във формата, покрийте с фолио и го поставете на топло място за 20 минути да втаса.

15. Загрейте фурната на 200° C и печете 10 минути. След това намалете на 180° С. Покрийте формата са алуминиево фолио за 10 минути, след което внимателно го отстранете и продължете да печете още 15 минути. Напълно охладете във формата.

16. Поръсете готовия козунак с пудра захар.

козунак крафин рецепта

Източник: За жената
Твоят коментар

Сподели новината

1 Comment on "Шедьовърът на тазгодишния Великден: Усукан козунак Крафин – разтапящ вкус и огромни конци!"

  1. copy-paste na texta s receptata w nqkakyw file, taka 4e da stoi dobre s edri bukwi na ekrana, posle snimka na ekrana s GSMa i s nego w kuhnqta 😉 uspeh!

Какво мислите?