Козунакът е безспорен цар на празничната великденска трапеза. Ако досега сте се опитвали да приготвите този красив и вкусен обреден хляб, със сигурност знаете, че приготвянето му си има някои тънкости.
Днес от Ко4 решихме да ви представим една по-необичайна рецепта за козунак, която ще се превърне в безспорен хит на празника. Козунак Крафин е не сам изключително красив на вид, но и се прави не по-трудно от всеки друг вид. Ето рецептата стъпка по стъпка:
Необходими продукти:
350 гр. брашно
20 гр. прясна мая (или 7 гр.суха)
110 мл. прясно мляко
80 гр. захар
1/2 ч. л. сол
1 яйце
2 жълтъка
40 гр. масло (разтопено)
120 гр. масло (за намазване)
1 чаена лъжичка смляно индийско орехче
200 гр. сушени боровинки (или стафиди)
100 гр. бадемови люспи (или каквито и да било ядки)
1-2 пак. ванилова захар
Начин на приготвяне:
1. Подгответе необходимите продукти на стайна температура.
2. Разтворете маята с 1 ч. л. захар в топлото мляко, поставете сместа на топло място, за да шупне. Разтопете маслото (40 гр.). Разбийте яйцето, жълтъците, захарта и ваниловата захар на лека пухкава пяна.
3. Пресейте брашното в купа и оформете кладенче. Изсипете в него шупналата мая с млякото, яйчената смес, добавете сол, разбъркайте. Добавете разтопеното масло и започнете да месите тестото. Първоначално ще бъде лепкаво, но не добавяйте брашно. Месете поне 10 минути, докато спре да лепне по ръцете.
4. Намажете купа с разтопено масло, поставете тестото в нея, леко го намажете с още малко масло и покрийте с прозрачно фолио, след което поставете на топло място без течение за 1-1.5 часа.
5. Накиснете сушените боровинки/стафиди във вряла вода за 15 минути, отцедете ги в сито и подсушете с хартиена кърпа. Леко запечете бадемите на сух тиган.
6. Тестото след 1,5 часа трябва да е нараснало двойно.
7. Разделете тестото на 3 части, като се ръководите от размера на тавата. Оформете ги на топки, покрийте с фолио и оставете да престои 10 минути.
8. Поръсете брашно върху работния плот и извадете отгоре първата топка. Разточете на много тънък правоъгълен слой. Тестото трябва да е полупрозрачно, но не да се къса. Намажете слоя с размекнатото масло (120 гр.).
9. Поръсете тестото с индийско орехче, сушени боровинки и бадеми.
10. Навийте на руло, покрийте с фолио и го поставете на топло място. Направете същото и с другите две части от тестото.
11. Разрежете оформените фитили с остър нож през средата, започвайки на няколко сантиметра от началото.
12. Навийте на спирала половината руло до снадката.
13. Другата половина също навийте на спирала, като накрая я повдигнете и поставите над първата.
14. Внимателно прехвърлете козуначето Крафин във формата, покрийте с фолио и го поставете на топло място за 20 минути да втаса.
15. Загрейте фурната на 200° C и печете 10 минути. След това намалете на 180° С. Покрийте формата са алуминиево фолио за 10 минути, след което внимателно го отстранете и продължете да печете още 15 минути. Напълно охладете във формата.
16. Поръсете готовия козунак с пудра захар.
copy-paste na texta s receptata w nqkakyw file, taka 4e da stoi dobre s edri bukwi na ekrana, posle snimka na ekrana s GSMa i s nego w kuhnqta 😉 uspeh!