Новините на фокус
Home » ЗА МЪЖЕТЕ » Автобусът на нашата младост който се произвеждаше в България почти до края на социализма
Автобусът на нашата младост който се произвеждаше в България почти до края на социализма

Автобусът на нашата младост който се произвеждаше в България почти до края на социализма

Двигателят му осигуряваше прилична скорост почти като на днешните междуградски луксозни автобуси.

Един автобус е неразривно свързан с нашето детство и с ученическите ни екскурзии. Това е модерният за времето си межуградски модел „Чавдар” 11М4. Произвежда се от 1977 г. почти до края на социализма.

За разлика от предшественика си 11М3 този е със самоносеща конструкция и окачване на въздушна възглавница. Беше много добър за времето си автобус, произвеждан по лиценз на Kassbohrer Setra. Возеше изключително меко, имаше и модели с климатична инсталация.

Двигателят беше 6-цилндров, 216 к.с. Raba по лицнез на MAN, произвoдство в Унгария. Осигуряваше му прилична скорост почти като на днешните междуградски луксозни автобуси.

Именно този модел рейсове притежаваше и БМТ „Орбита“ (Бюро за младежки туризъм). С него сме ходили на екскурзиите в периода 1984 -1986 г. до Смолян и Пампорово, до Мелник и Роженския манастир, до Габрово(Етъра), Дряново и В.Търново.

Автобусната линия от Пловдив до село Златовръх също оперираше с него, а когато на смяна беше чичо Кузма(бащата на двама братя мои приятели) от нашето село, ми спираше пред портичката на дядовата къща като маршрутка.

Източник: Сензация

Твоят коментар

Твоята оценка
Общо гласували

About Цветан Славчев

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Ko4.bg във Facebook