img
Home / СВЯТ / Апокрифните евангелия и укриваната история за другите светове

Апокрифните евангелия и укриваната история за другите светове

/
/
/
858 Views

Апокрифните евангелия са отклик на оригиналните четири евангелия. Те са опитали да запушат пролуките в записите от евангелията. Но кой е техният автор?

Историите за първите тридесет години на Исус, които не са пълни. В забранените текстове силата на словото е някак въодушевяваща към живот. Едно арабското евангелие, например, разказва за не само прекрасните истории за палмовото дърво на път към Египет и Христос, а и за връзката му с Бог по един футуристичен начин.

Има много такива сведения, които преразказват библейски епизоди, но добавят всевъзможни непознати детайли от живота на месията. Други имат отпратки към извънземния произход на Месията и неговите лечителски, прорицателски и менторски качества продиктувани от други реалии. Същото важи и за повечето евангелия за детството и други странични евангелия, които наричаме апокрифни. Там има текстове, които просто говорят за други светове.

Те не са в основното русло, не са били приети като библейски.

Историята на гностиците е много интересна. Те говорят за присъствие от светове отричани от църквата. Още през втори век това движение е било много силно. Гностичният вид християнство бил преобладаващ. Това е знанието, заключено в секта. Философията проповядвана от нея е, че има някакво тайно познание, което хората трябвало да научат, за да разберат напълно какво е животът и какво е Бог.

После официалната Църква видяла това като ексцентричен вид религия, встрани от приетото и взела мерки да я потисне.

Какво се е случило с тези евангелия и защо са били елиминирани? В някакъв момент епископите на Рим ги осъдили и казали, че повече няма да се използват. Как гностическите евангелия били върнати към живот е загадка, като самата гностическа секта. Леонардо да Винчи вероятно е знаел за тайните, които Църквата се опитвала да укрие през по-голямата част от историята си.

Пък и работите му са свързани с не едно мистично преживяване и представете си само неговите скици на самолети, подводници, вертолети и супер оръжия.

А нима тогава не са съществували? И простете, но знаем ли въобще в какъв свят и коя година живеем?

Твоята оценка
Общо гласували
Твоят коментар

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ko4.bg във Facebook