Горещи новини

Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика на Дявола

Lika na Dqvola

Едно от най-интересните и посещавани места в Родопите е Дяволският мост. Намира се в община Ардино, област Кърджали. Тази архитектурна забележителност носи названието си, заради отражението, което прави във водите на река Арда. 

Най-ясно това личи, когато направите снимка и я обърнете – вижда се изображението на дявола с рогата, видя Plovdiv24.bg. Точно в центъра на моста има скала, в която също може да откриете лика на Сатаната.“

Lika na Satanata

Тези образи обаче могат да се видят в конкретен часови диапазон от 11:00 до 12:00, когато слънцето огрява моста под определен ъгъл.

Мястото е обвито в тайнствени истории и невероятни легенди, които носят началото си отпреди стотици години и които могат да уплашат и най-големите смелчаци.

500 години река Арда тече под Дяволския мост, разкривайки невероятно зрелищни и спиращи дъха гледки. И до днес обаче остава неразкрита тайната на майстора, който е съградил моста. Много са се опитвали преди него, но само един е успял.

Всъщност мостът е построен през XVI век., но първоначалният му вид е още от времето на Римската империя, като част от античен път, свързващ Бяло море и Северна Тракия през прохода Маказа. С времето е бил разрушен, но по заповед на султан Селим I е изграден отново, за да се продължат търговските връзки между двата географски района – Горнотракийската низина с Беломорска Тракия и Егейско море. Мостът е бил известен и с името Шейтан кюприя.

Според преданията, които местните си разказаха, негов създател е майстор Димитър от близкото село Неделино. Той приел предизвикателството да издигне мост над бурната навремето река, като за основа използвал римските останки. Всички строители преди него се проваляли в начинанието, а реката отнасяла изграденото от тях.

Тук поверията нашепват, че в градежа на моста имал пръст Сатаната. Дяволът обещал на майстора да сподели тайна, която ще направи творението му вечно. Той обаче поставил условие – да го завърши за 40 дни и хем да е видим образът му, хем да е невидим, да може да се докосне, но да не е материален. Не успее ли, щял да вземе душата му. Димитър се справил с дяволската задача и Сатаната, изпълнил обещанието си, но скоро след това даровитият майстор починал и отнесъл тайната на строителството в гроба си.

Легендата разказва още, че в основите на моста е вградена сянката на красива мома, затова и градежът е толкова здрав.

Според друго предание в близкото село живеела красива мома, която един от турските големци много харесвал. Той пратил хора да е отвлекат.  Изплашена девойката побягнала към моста. Турците тръгнали след нея, но когато стигнали до моста, се стъписали. Там видели образа на Шейтана (турското име на Дявола), изплашили се и се върнали обратно, а момичето се спасило.

Старо поверие гласи, че в един от камъните на моста личи отпечатък от стъпката на Сатаната, че мостът носи нещастие и смърт и по него не бива да се преминава след залез слънце.

В района около Дяволският мост може да се види едно от най-рядко срещаните цветя и символ на Родопите – силивряка. То е включено в Червената книга на България като защитен вид. Расте в пукнатините на скали и е известно с уникалната си способност да изпада в мнима смърт. Може да е в това състояние дълго време (до 31 месеца), след което при подходящи условия се съживява и се възстановява напълно.

Мястото около Дяволския мост в Родопите е изключително красиво, дори в ранна пролет, когато дърветата не са още напълно раззеленени. От едната страна на моста реката образува вир, където всъщност е и самото дяволско отражение. От другата страна е пролом, който разкрива какво изящество от багри може да сътвори природата.

Дължината на Дяволския мост е 56 метра, широчината – 3,5 м. Той е трисводест, като на сводовете на страничните му ребра са направени отвори с полукръгли сводчета за оттичане на водата. Височината на централния свод е 11 – 12 метра. При изкачването му и разходката по него осъзнавате, че каменният парапет, е изключително нисък и всъщност достига на височина до коляното ви.

На 24 февруари 1984 г. това невероятно архитектурно творение е обявено за паметник на културата. В близост до него има място с навеси и маси, където може да си отдъхнете и похапнете сред природата. Има и такса вход – 10 лева за възрастни и 5 лева за деца.

Твоят коментар

Be the first to comment on "Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика на Дявола"

Какво мислите?