Новините на фокус
Home » БЪЛГАРИЯ » Африкански въздух вдига живака до 40 градуса
Африкански въздух вдига живака до 40 градуса

Африкански въздух вдига живака до 40 градуса

През юли започва класическата лятна жега, като причината е мощен пренос на по-топла въздушна маса, която идва от Северна Африка.

На много места се очакват стойности около 35-38°С, а в районите на Тракия и Гърция – до 40°С. Имайте предвид, че в големите градове през летните дни най-добре се усеща градският топлинен остров и реално температурата в централната част на града ще е по-висока, предупреждават синоптиците.

В следващите десетина дни температурите ще са близки до сезонните, ще се редуват топли и слънчеви периоди с преминаване на студени фронтове, които ще създават условия за летни гръмотевични валежи. До края на седмицата страната ни ще е под влиянието на преминаващ студен атмосферен фронт.

Локални следобедни валежи с гръмотевични бури към края на седмицата ще има и в източните части на страната. Ще има повишен риск от градушки.

Дневните температури ще са летни – в интервала 27-32 градуса, като ще се понижат с 3-4 градуса в края на седмицата и началото на следващата.

В периода 10-15 юли времето ще е по-стабилно – преоблаващите въздушни маси ще са горещи, средиземноморски. Смущенията ще са минимални, а дневните температури – с потенциал да достигнат интервала 30-35 градуса и дори 40.

В дните около средата на юли ще нахлуе по-студен въздух, с който ще има предпоставки за следобедни летни гръмотевични валежи с риск от градушки. По черноморското крайбрежие до средата на юли температурите с леки колебания ще се запазят около 30 градуса.

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?