img
Home / БЪЛГАРИЯ / Баба Ванга: Оправи ли се базиликата, ке се оправи и България

Баба Ванга: Оправи ли се базиликата, ке се оправи и България

/
/
/
259 Views

Монументалната сграда смесва Изтока и Запада, символ е на принадлежността ни към Европа, пише приживе историкът Божидар Димитров

Възстановим ли Голямата базилика в Плиска, възраждаме и България, написа преди четири години покойният проф. Божидар Димитров. Реставрацията ѝ бе негова голяма мечта приживе и тя е на път да се сбъдне, видя КО4.

Интелектуалци, общественици, историци, археолози, родолюбци, бизнесмени, учени учредиха онзи ден в БАН Национален инициативен комитет за възстановяването на Голямата базилика в Плиска. Те почетоха с минута мълчание паметта на известния историк и дългогодишен директор на НИМ Божидар Димитров. Целта на сдружението е да превърне мястото в “символ на българската духовна идентичност и държавност”. Председател на УС на комитета е акад. Стефан Воденичаров.

Наричат Голямата базилика “майка на всички църкви”

не само заради огромния ѝ размер – 102,5 м дължина и 30 м ширина, но и защото символизира отхвърлянето на езичеството и приемането на християнството.

Между 866 и 875 г. я изгражда цар Борис I, въвел славянската писменост в България, пише Димитров. Базиликата става най-големият средновековен християнски храм в Европа. Олицетворява амбицията на владетеля България да стане трета сила на православната вяра след Рим и Константинопол. Борис I се е ориентирал към т.нар. славяни и неславяни в Източна Европа – бъдещите руси, украинци, беларуси, румънци, молдовци, сърби, черногорци, албанци, които тогава са половината от населението на Европа. Монументалната сграда е и с 20 м по-дълга от катедралните храмове на Рим и Константинопол – “Сан Пиетро” и “Света София”.

Друга символика на Голямата базилика според историка е, че е западен тип църква, който тогава не се строи във Византия. Според него планът ѝ вероятно е донесен от Рим от архиепископ Формоза, изпратен от папата да ръководи българската църква. Формоза започва строежа на църквата в 866 г., но през 870 г. Българският диоцез минава под юрисдикцията на Константинополската патриаршия и строежът е завършен от новия предстоятел – архиепископа на град Херакля Николай. По думите на Димитров в тази църква се смесват Изтокът и Западът и тя става символ на принадлежността ни и към двете части на Европа, пише историкът.

През турското робство базиликата е изравнена със земята

“Квадрите, с които е изградена, и мраморите, с които е украсена, са стопени в няколко варници. И това не е случайно – твърди Димитров. – Османлиите са знаели, че един народ се управлява най-лесно, като изтриеш историческата му памет, защото тогава се превръща в рая (стадо). Историкът цитира и баба Ванга, според която: “България ке се оправи, като се оправи Голямата базилика”. Според него искала да каже,че ако като народ сме способни да възстановим Голямата базилика, ще сме способни да вдигнем и България на крака.

Тъкмо затова възстановяването на този действащ християнски храм ще се превърне в символ на способността на народа и държавата ни да се възражда като феникс.

Такава е идеята на новия комитет.

Източник: 24 часа

Твоята оценка
Общо гласували
Твоят коментар

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ko4.bg във Facebook
error: Кражбата на материали от КОЧ е забранена!