img
Home / ЗА ДАМИТЕ / Баба все ми правеше кюфтета по чирпански и винаги си облизвах пръстите от кеф, ето как да си направите и вие тази традиционна гозба

Баба все ми правеше кюфтета по чирпански и винаги си облизвах пръстите от кеф, ето как да си направите и вие тази традиционна гозба

/
/
/
1164 Views

Една от най-традиционните гозби в българската кухня са кюфтетата по чирпански.

Днес ще ви предложим една изпитана бабина рецепта, с която просто няма как да сбъркате. Ето и какви продукти са ви необходими:

500 г смляно месо,
2 глави лук,
1 кг картофи,
3-4 броя домати или доматено пюре,
1 връзка магданоз,
1 чаена лъжичка червен пипер,
1-2 супени лъжици брашно,
1/4 чаена чаша (50 мл) растително масло,
черен пипер и сол – на вкус.

Приготвяне:

Месото се омесва със ситно нарязаните лук и магданоз, черен пипер и сол на вкус. От сместа се оформят малки топчици, които се изпържват в мазнината. В същата мазнина след изваждането на месото се запържват доматите, настъргани на ренде, а след това се прибавят червеният пипер и брашното. Налива се топла вода и в полученият сос, след като заври, се пускат изпържените топчици и картофите, нарязани на кубчета. Ястието се посолява на вкус и се вари около 20-30 минути или се пече във фурна.

Ето и няколко допълнителни хитрини, които ще направят ястието още по-вкусно. Към доматите може да прибавите един или два настъргани на ситно моркова, те ще придадат много приятна сладост на манджата. Можете да „подобрите“ и каймата – прибавете чаена лъжица горчица, разбито яйце и половин суров картоф, също настърган на ситно ренде. Така кюфтетата ще станат супер сочни. Добър апетит!

Твоята оценка
Общо гласували
Твоят коментар

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ko4.bg във Facebook