Home » ЗА ДАМИТЕ » Баба все ми правеше кюфтета по чирпански и винаги си облизвах пръстите от кеф, ето как да си направите и вие тази традиционна гозба
кюфтета по чирпански

Баба все ми правеше кюфтета по чирпански и винаги си облизвах пръстите от кеф, ето как да си направите и вие тази традиционна гозба

Една от най-традиционните гозби в българската кухня са кюфтетата по чирпански.

Днес ще ви предложим една изпитана бабина рецепта, с която просто няма как да сбъркате. Ето и какви продукти са ви необходими:

500 г смляно месо,
2 глави лук,
1 кг картофи,
3-4 броя домати или доматено пюре,
1 връзка магданоз,
1 чаена лъжичка червен пипер,
1-2 супени лъжици брашно,
1/4 чаена чаша (50 мл) растително масло,
черен пипер и сол – на вкус.

Приготвяне:

Месото се омесва със ситно нарязаните лук и магданоз, черен пипер и сол на вкус. От сместа се оформят малки топчици, които се изпържват в мазнината. В същата мазнина след изваждането на месото се запържват доматите, настъргани на ренде, а след това се прибавят червеният пипер и брашното.

Налива се топла вода и в полученият сос, след като заври, се пускат изпържените топчици и картофите, нарязани на кубчета. Ястието се посолява на вкус и се вари около 20-30 минути или се пече във фурна.

Ето и няколко допълнителни хитрини, които ще направят ястието още по-вкусно. Към доматите може да прибавите един или два настъргани на ситно моркова, те ще придадат много приятна сладост на манджата.

Можете да „подобрите“ и каймата – прибавете чаена лъжица горчица, разбито яйце и половин суров картоф, също настърган на ситно ренде. Така кюфтетата ще станат супер сочни. Добър апетит!

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?