Home » БЪЛГАРИЯ » БАН потвърди: България е в дъното на класацията по жизнен стандарт в ЕС
БАН потвърди: България е в дъното

БАН потвърди: България е в дъното на класацията по жизнен стандарт в ЕС

България е на дъното на класацията по жизнен стандарт в Европейския съюз, потвърждава поредно изследване – този път на икономистите от БАН.

Авторите са проучвали и териториалните различия, според които водещ е Югозападният район, а сред губещите е и Южен централен, разбра КОЧ.

За последните седем години оценките за България спрямо останалите страни-членки на Европейския съюз са от 4 до 6 пъти по-ниски. Данните показват, че средният коефициент на жизнен стандарт в общността за 2010-та година е бил около 50 процента, докато в България е едва 10 процента.

Най-висок стандарт в Европа отчитат в Лихтенщайн, а на опашката, но преди нас, са Литва, Латвия и Румъния.

Подредбата за 2017-та година е същата. Средният коефициент за Европейския съюз е 45 на сто, а за България 7 на сто. Подреждането по райони у нас отбелязва значителни промени за изминалите 7 години, според учените. Югозападният остава водещ през целия период. Значителни подобрения настъпват в Северния централен и в Северозападния район, докато сред губещите се отличава Южния централен. Областите с подобрен жизнен стандарт са Габрово, Плевен, Силистра и Разград.

Сред тези със значително снижаване на оценките са Сливен, Кърджали, Смолян и Варна.

Източник: Новини.бг

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?