Горещи новини

Бездетни зачеват след молитва в 180-годишен храм

Bezdetni zachevat v hram krai selo Satovcha

Бездетни жени успяват да заченат след молитва в храма на село Сатовча. В населеното място живеят около 1800 души, но през последните години истории с щастлив край увеличават славата на чудотворното място.

Поклонници от цялата страна, както и чужденци от Европа пристигат в църквата „Света Неделя“, за да се помолят пред иконата на свети Стилиян.

„Тази година църквата навършва 180 години! Горди сме, защото една от трите чудотворни икони в България на свети Стилиян се намира точно в нашия храм. Това предава огромна сила на селото ни! Жени от цял свят идват, за да получат най-ценния дар, а именно да заченат. И чудото се случва след няколко молитви“, казва кметът на селото.

Свети Стилиян е закрилник на децата и особено на кърмачетата. Според преданията той е имал чудотворна сила да лекува болни деца. Името му на чудотворец още се прославило и с това, че с молитвата му бездетните жени придобивали прекрасни и здрави деца.

Светецът обикновено се изобразява с благославящ жест в иконите и държащ в лявата ръка пеленаче или малко дете. На чудотворната икона в Сатовча свети Стилиян държи не едно, а 14 пеленачета.

В Божия дом в Сатовча се съхраняват в специално мощохранилище и светите мощи на света Екатерина, на света Петка, на свети Пантелеймон, на свети Теодор Стратилат и на Теодосий Велики, както и частица от светия кръст Господен.

„Свети Пантелеймон е провъзгласен за закрилник на лекарите и акушерките. Поради тази причина селото ни е интерес за медицинските служители, които често се отбиват за молитви“, с усмивка казва кметът на Сатовча.

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Бездетни зачеват след молитва в 180-годишен храм"

Какво мислите?