Home » ЗДРАВЕ » Билки и еликсири за укрепване на костите и ставите
Билки и еликсири за укрепване на костите и ставите
Билки и еликсири за укрепване на костите и ставите

Билки и еликсири за укрепване на костите и ставите

Рецептите от съкровищницата на народната ни медицина са лесни за приготвяне и всеки може да си ги направи вкъщи. Предлагаме ви няколко рецепти, които ще ви помогнат да намалите или да облекчите болката в ставите, от възпалението, както и да предотвратите усложненията и прогресирането на заболяването.

От средствата на нетрадиционната медицина може да си приготвите компреси, тинктури за външна или вътрешна употреба, мехлеми, вани.

Компрес от натурална жълта глина

За приготвянето му ще ви трябва суха глина и гореща вода. Пригответе си от тези две съставки гъста смес и я нанесете върху болезнената става. Покрийте отгоре с фолио и кърпа. Тази процедура се препоръчва да се извършва преди лягане, в продължение на 7 до 10 дни.

За профилактика на болката компресът може да се използва два пъти седмично. Естествената жълта глина съдържа голямо количество лечебни минерали, които проникват в областта на възпалението.

Тинктури за външна употреба

Приготвят се от компоненти с растителен произход, облекчават възпалението, намаляват синдрома на болката.

Тинктура от цвят на картофи

Залейте 4 лъжици пресен цвят от картофи (събран по време на периода на цъфтеж) с 200 мл алкохол или спирт. Оставете да настоява 10 дни.

Готовата тинктура се втрива в болните стави 2-3 пъти на ден.

Маслена настойка от билките змийско мляко и лайка

Ще ви трябват сухи или свежи цветове от билката змийско мляко и лайка – по 30 грама. Залейте билковата смес с 0,5 литра зехтин или растително масло. Оставете да престои 14 дни, след това прецедете. С готовата настойка мажете проблемните стави до пълното им възстановяване.

Към тази смес можете да добавите мед, който допълнително усилва лечебните свойства на лекарството.

Мехлем от лаврови листа, хвойна и масло

За приготвянето му ще ви е нужен лавров лист, хвойнови иглички, масло или зехтин. Натрошете билките на прах и ги разбъркайте добре с маслото до хомогенна смес.

Мажете болните стави преди лягане.

Билки и еликсири за укрепване на костите и ставите

 

Билкови вани

Смесете в равни части – по 100 грама билките лайка, мента, мащерка, подбел, арника, розмарин. Добавете ги в 3 литра вряла вода. Оставете да се запарват 1 час. Прецедете и добавете към ваната. Препоръчва се процедурите да се правят по 2 пъти седмично, 15 минути преди лягане.

Натурално лекарство с противовъзпалителни и антиоксидантни свойства

Ще ви предложим рецепта и за едно натурално лекарство, което притежава противовъзпалителни и антиоксидантни съставки. След като се усвоят от организма, те подсилват костите и намаляват риска от развитие на ставни заболявания. Затова сме съчетали някои семена с пчелен мед, стафиди и желатин. И се получи отличен източник на хранителни вещества, които могат да намалят възпалението и дискомфорта.

Освен това този вариант на естествено лечение е богат на ензими, влакна и аминокиселини, затова успешно укрепва костите и ставите по естествен начин, а това, разбира се, намалява вероятността от рецидив на болестта.

Може да отбележим следните предимства:

Калцият и магнезий, които са част от състава му, са важни минерали, които спомагат за поддържането на костната плътност, особено когато се е появила тенденция за „износване”.

Лекарството съдържа малко количество калий, за който се знае, че е едно от хранителните вещества, които могат да балансират нивата на натрий и помагат да се предотврати задържането на течности в организма.

Съдържа значително количество омега-3 мастни киселини, които спомагат за намаляване на възпалението на тъканите и за решаване на проблемите с кръвообращението.

Белтъчините с висока биологична стойност, в допълнение към витамините и антиоксидантите, спомагат за поддържането на производството на колаген за защита на ставите.

Накрая – при редовна консумация това природно лекарство осигурява и допълнителна енергия. По този начин можете да увеличите физическата и психическата си активност през целия ден.

Билки и еликсири за укрепване на костите и ставите

 

Рецепта със семена за укрепване на костите и ставите

Съставки:

2 супени лъжици тиквени семки

2 супени лъжици сусамени семена

2 супени лъжици неароматизиран желатин

5 супени лъжици ленено семе

3 супени лъжици стафиди

1 чаша мед

Начин на приготвяне

Първо поставете семената, желатина и стафидите в блендер, като ги залеете с една цяла чаша мед.

След това включете блендера на максимална скорост и разбърквайте всичко в продължение на 2-3 минути, докато се получи хомогенна маса, без бучки.

Изсипете получената смес в стъклен съд с капаче и го поставете в хладилника.

Начин на употреба

Приемайте от лекарството главно на празен стомах сутрин.

Можете да повторите приемането преди обяд и ако желаете, преди вечеря.

За да постигнете желания ефект, приемът на това естествено лекарство трябва да е редовен и продължителен.

Ако ви е трудно да го консумирате в този вид, можете да го разтворите в чаша вода например.

Да се съхранява в хладилник (не повече от 2 месеца).

Други препоръки

За да оптимизирате резултатите от това естествено лечение, е необходимо да се храните правилно и балансирано. Затова силно препоръчваме:

Ограничете консумацията на газирани напитки, натрий, захари и храни от вериги за бързо хранене.

Увеличете консумацията на плодове, зеленчуци, не мазно месо и пълнозърнести храни.

Ако страдате от възпаление и задръжка на течности в тялото, не забравяйте да пиете много вода и различни диуретици (с естествен произход).

Не на последно място: не забравяйте за необходимостта от физическа активност, като вземете предвид индивидуалните си предпочитания и способности.

И вие ли чувствате понякога болка или скованост в ставите? Имате ли притеснения за здравето на костите си? Тогава, опитайте да си приготвите това естествено средство и то ще стане ваш верен съюзник в борбата за поддържане на здравето и силата ви.

Милена ВАСИЛЕВА, в. „ДОКТОР“

Твоят коментар

About Тодор Тодоров

Какво мислите?