img
Home / БЪЛГАРИЯ / Богомил Николов: Очаква се изключителен бум на интернет измамите

Богомил Николов: Очаква се изключителен бум на интернет измамите

/
/
/
206 Views

Много хора ще започнат да пазаруват онлайн, дори и да не са го правили никога досега, научи ko4.

Сегашната ситуация обаче е по-малко сигурна, отколкото обичайна. Очаква се изключителен бум на интернет измамите просто, защото днес има много възможности за нови сценарии. Извънредното положение, в което се намираме е както шанс, така и заплаха за всеки един бизнес.

Това каза изпълнителният директор на Асоциация „Активни потребители“ Богомил Николов, предаде БГНЕС.

Според него в ситуацията на извънредно положение заради коронавируса, в която сме, със сигурност има промяна в пазаруването на българите в интернет.

„Волю-неволю много хора ще пазаруват от онлайн, дори да не са го правили никога досега. Според проучванията българите са хората, които най-малко пазаруват в Интернет от целия ЕС. Ако сравним с държави, където този процент е 90 да кажем, българите са около 30% преди пандемията“, обясни той. Богомил Николов очаква този процент да се повиши, ако се направи статистика, след като отмине заразата. Николов се надява и това да промени отношението на много от потребителите, които да открият предимствата на онлайн търговията.

Според наблюденията му, има подем при тези сайтове, при които са затворени физическите магазини и човек няма избор.

„Има и специфични сайтове, от които просто трябва да пазарувате, защото няма откъде другаде, а има и такива като тези за доставки на храни, които ще бъдат абсолютният хит на сезона, защото когато са затворени всички заведения, вие няма от къде да си поръчате пица, освен през интернет. Така че те ще имат своите силни дни или месеци. Докато ще има сайтове, които ще имат затруднения и няма да се пазарува много, защото ситуация на несигурност кара много хора да отлагат съществени покупки и инвестиционни покупки – стоки, които се пазаруват рядко, които са скъпи. Те най-вероятно няма да се радват в момента на голям интерес, защото хората отлагат съществените покупки за по-сигурни времена“, подчерта Богомил Николов.

По думите му, туризмът е може би най-пострадалият сектор в тази ситуация. Той общува с колеги в други страни и споделя, че все пак продажбите не са на нула при много туроператори и авиокомпании. „Поради една много проста причина – големите оператори са изключително гъвкави и те започнаха да предлагат пакети с отворена дата, при което пада елементът на несигурност, защото човек вече не се страхува, че ако си купи даден продукт за дадена дата може и да не се осъществи, той е спокоен, че ще вземе добър продукт на добра оферта с отстъпка и с отворена дата. Това е в чужбина, в България съм сигурен, че някои търговци ще започнат да го правят, макар че не съм го виждал още, може просто аз да не съм го видял, но общо взето нямат голям избор освен да бъдат изключително иновативни хората от тези браншове“, подчерта той.

Всъщност за туроператорите, по думите му, които са много пострадали, ситуацията е изключителен шанс, защото ако те се справят добре в отношенията с клиентите си, които масово си искат парите – ще спечелят лоялни и верни клиенти до живот, и обратно – могат да прогонят много хора с поведението си.

„Настоящата ситуация, която не е обичайна, е както шанс, така и заплаха за всеки един бизнес, защото направи впечатление как малко след 13 март се появиха реклами на бизнеси, които предлагат веднага различни нови и онлайн услуги, докато други, които няма да реагират на ситуацията вероятно ще загубят“, каза той.

Другият много важен аспект на сегашната ситуация е въпросът за сигурността. „Със сигурност сегашната ситуация е по-малко сигурна, отколкото обичайна. Първо: много хора за първи път ще пазаруват в интернет, за първи път въобще ще боравят с електронен магазин, някои от тях за първи път ще се опитат да плащат през интернет или с кредитна карта и т.н.. Естествено хората, които нямат опит са по-застрашени от всякакви измами. Очаква се изключителен бум на измамите просто, защото ситуацията дава възможност за много нови сценарии. Изобретателността на измамниците е безкрайна и всякакви сценарии, свързани с хигиенизация, дезинфекция и какви ли не акции, могат да бъдат представени като нещо, което потребителят трябва да се ангажира или да плати“, обясни той. Николов припомни, че винаги са съветвали хората да не забравят златното правило: Ако нещо звучи прекалено хубаво, за да е вярно, значи най-вероятно не е!

dunavmost

Твоята оценка
Общо гласували
Твоят коментар

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ko4.bg във Facebook