img
Home / БЪЛГАРИЯ / Бойко Борисов обяви колко ще продължи настоящата криза

Бойко Борисов обяви колко ще продължи настоящата криза

/
/
/
328 Views

Извънредното положение и кризата, която все повече завладява живота ни, ще продължи 2-3 месеца, научи ko4.

Това стана ясно от думите на примера Бойко Борисов, който заедно с шефа на кризисния щаб проф. Венцислав Мутафчийски и вицепремиера Томислав Дончев отговаряха на въпроси на граждани в предаването „Господари на ефира“ във Фейсбук.

Борисов обеща още да бъдат раздадени безплатно маски на онези, които нямат пари да си ги купят. „Ясно е, единствената най-работеща мярка е дистанцията. Маската служи, ако някой се изкиха, изкашля и да не дойде капката“, отговори Борисов на въпрос за ревизията на позицията на властта относно задължителността на предпазните маски. „Една кутия цигари струва колкото една маска“, даде пример той, предава в.СЕГА.

На въпрос за високата глоба от 5000 лв. за неспазване на взетите мерки, премиерът отвърна, че не е желание да се вземат непременно парите на „човечеца“, а хората да разберат, когато са невнимателни и могат да заразят околните. „Затова спряхме и задължението да се носят маски на обществени места, умоляваме гражданите да го правят“, обяви Борисов, като даде да се разбере, че всъщност той е ревизирал заповедта на здравния министър за носенето на маските. По думите му 1 млн. от тях ще бъдат произведени в България, а за 1 млн. управляващите са платили от Китай. „Във всички случаи носенето на маски помага“, смята той. Премиерът смята, че наши производители могат да шият около 100 000 плътни маски месечно за медиците.

Борисов отново обяви, че сме в положение на война. Призна, че сигурно допускат грешки, но не са „завършили институт за борба с коронавируса“. По думите му кризата в момента вече е по-лоша от тази през 2009 г. „Мечтая за времето, когато подехте да гледате една плочка на „Граф Игнатиев“, ожали се Борисов. По повод за критиките от опозицията преди извънредното положение и извънредното положение в Перник за водата, той заяви: „Още са в ареста онези, които са отговорни за източването на язовир „Студена“.

Премиерът нападна и президента Румен Радев като обяви, че „много неща не е разбрал за тези години“.

Борисов съобщи, че се обмисля през КПП-та на областните градове да бъде облекчен режима за преминаването на автомобилите и сутрин рано да минават пътуващите за работа и други належащи случаи, а по-късно да бъдат пропускани другите коли. Проф. Мутафчийски пък каза, че даването на термометри на полицаите по пунктовете само ще усложни обстановката. „Призоваваме отново да се пътува само в крайна необходимост“, каза той.

Запитан за 10-те млрд. лв., които ще бъдат изтеглени като заем и за актуализацията на бюджета, министър-председателят отговори, че средствата са, за да се подготвим и да имаме „буфери“. „Няма да харчим сега. Но в един момент действително ще останем без пари. И да не се налага да тичаме до парламента, може и депутатите да излязат в карантина“, обясни Борисов последните мерки на правителството за фискалната политика.

Вицепремиерът Томислав Дончев от своя страна коментира въвеждането на следенето на поставени под карантина с СМС-и и евентуалното въвеждане на декларация за излизане от дома, че това са крайни мерки и тепърва ще се мисли за тях, ако се наложи.

„Господари на ефира“ пуснаха и свой материал с близка на починалите майка и дъщеря в Благоевград, в който се разказа как двете жени да били размотавани десетина дни и не са били приемани в болница, а са били с висока температура и зле. Венцислав Мутафчийски обаче не успя да даде ясен отговор какво всъщност е станало с тях, само каза, че болницата в Благоевград не е малка и че има специалисти. Обясни и че вече всички болници в страната, независимо от собствеността им, са готови да приемат заразени с коронавирус. „Заболяването протича с непредвидим изход“, заключи той.

А на въпрос защо е променил позицията си отпреди месец, че коронавирусът не е толкова опасен и че той не се отличава от други респираторни заболявания, Мутафчийски отговори с примери за огромния брой загинали в Италия и Испания през последните седмици. „За разлика от останалите държави, Европа е със застаряващо население. А и ресурсите ни се изчерпват“, допълни той. Мутафчийски отново призова да не се прибягва до самолечение.

Премиерът Борисов обаче не успя да отговори на въпрос защо Българската православна църква няма да затвори храмовете и ще продължат да се струпват много хора на литургиите за Великденските празници, макар и навън. „За момента остават така нещата“, заключи той.

dunavmost

Твоята оценка
Общо гласували
Твоят коментар

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ko4.bg във Facebook