img
Home / СВЯТ / Брекзит връща в родината част от българите

Брекзит връща в родината част от българите

/
/
/
123 Views

Нишан Джингозян е роден във Варна, научи ko4.

 Завършил е Техническия университет в морската столица. Преди 23 години заминава за Великобритания, където се дипломира като магистър по мениджмънт на околната среда, има и дипломи по социална и здравна дейност. Работил е в Националната здравна система на Великобритания. Нишан бе инициатор на проекта „Солидарност с българските медици“, който бе създаден през 2004 г. Той е създател на Българския център за социална интеграция и култура в Лондон, чиято цел е да подпомага огромната българска общност в Обединеното кралство. Ръководи и Eastern European Forum – платформа на 45 организации, работещи и подпомагащи гражданите на ЕС във Великобритания. Нишан е най-активният представител на българската общност на Острова.

От три години Нишан Джингозян е британски гражданин, а в момента работи в две районни кметства в Лондон – в Брент и Хартфордшър. Следи от близо британската политика, както и процесите в Европейския съюз. В продължение на 4 години провеждаше активна анти-Брекзит кампания и бе радетел за за оставането на Обединеното кралство в ЕС. Раздялата на Лондон с Брюксел стана факт на 31 януари в полунощ. Какви са настроенията във Великобритания след развода с Европейския съюз, с когото съжителстваха заедно 47 години? Какви проблеми настъпват сега за българската общност, както и за европейските граждани като цяло? С тези въпроси се обърнахме към Нишан Джингозян, който даде специално интервю за Lupa.bg от Лондон.

– Нишан, Брекзит вече е факт. Какъв беше за теб първия ден, в който Великобритания напусна Европейския съюз?

– Много емоционален ден. От 23 години живея в Лондон и въпреки че не съм англичанин, аз се чувствам част от тази държава. Аз съм британски гражданин, гласоподавател, плащам данъците си в кралството. Това бе изключително емоционален ден и нямаше как да бъде другояче. В нощта срещу 31 януари в много градове на Великобритания имаше заря и фойерверки, които не бяха спонсорирани от кметствата, а бяха израз на спонтанната емоция на подкрепящите Брекзит. Една част от хората празнуваха. За едни е ден на независимост, скъсване с оковите на Европейския съюз, но за други, включително и за мен, Брекзит означава лишаване от права – лишаване от права както на европейските граждани, така и на британските.

Аз съм и български гражданин, но въпреки това преживявам за британците, които няма да могат да пътуват свободно, да работят свободно в 27 държави, да инвестират, да се пенсионират. Голяма част от британските пенсионери се пенсионират в Европа и отиват да живеят в по-топли държави с по-нисък стандарт и с по-лесен за тях начин на живот. Това означава доброволно предаване на правата – можеш да работиш, да пътуваш, да инвестираш в 27 държави. Това е огромна привилегия, която българите, а може би и голяма част от гражданите на Европейския съюз, не оценяват. Не съществува друг такъв съюз в света, в който може да избираш измежду 27 държави в коя да живееш, да работиш, да учиш и т.н. Първите дни от напускането на ЕС наистина са много емоционални, те са изпълнени както с негативна, така и с позитивна енергия.

– А в личен план какъв ден бе за теб 31 януари?

– За мен бе един много, много тъжен ден. Последните години от живота ми минаха в кампания против Брекзит, в подпомагане на българската общност. Брекзит ще има огромно отражение и върху българите във Великобритания. Новият статут, който трябва да получат и получават след Брекзит и новите правила, които се въвеждат, ще имат огромно отражение върху българите в Обединеното кралство. Това няма как да не рефлектира и върху България косвено, защото една част от тях вече започнаха да се връщат. Обстоятелствата около мен няма да се променят в личен план и в моя живот, но средата тук в момента е отровна, тя е просто токсична.

– Ти обмисляш ли да напуснеш Великобритания и да се установиш в друга европейска държава?

– Никога не се бях замислил за подобна стъпка. През всички тези години, в които живея и работя във Великобритания, никога и през ум не ми е минавало да се местя в друга държава и да започна всичко от нулата някъде другаде. Не съм се и замислял да се върна в България. Аз винаги преследвам целите си. Решението да живея във Великобритания беше мое. Никой не ме е насилил да взема това решение, доброволно съм се преместил. Успехът не идва бързо в една чужда държава. Но последните месеци идеята да напусна Великобритания не ме напуска. Едва ли ще я реализирам в близките години, но подобно намерение витае около мен.

Брекзит връща в родината част от българите

Привърженици на Брекзит ликуват в първия ден на независимостта от ЕС

– Какво имаш предвид под токсична среда?

– Цялата негативна енергия в момента е насочена срещу бежанци, срещу емигранти, срещу граждани на Европейския съюз, срещу всеки, който има акцент, срещу всеки, който няма английско име, срещу всеки, който има друга гледна точка. В момента във Великобритания не трябва да се говори за интернационализъм. Всичко свързано с Европа е тъпо.

– Нека обаче се поставим за малко от страната на тези британци, които подкрепиха и подкрепят Брекзит и които сега ликуват и се чувстват свободни. Как би коментирал от тяхна гледна точка, че през тези 47 години Великобритания е била ощетена от членството си в ЕС?

– Мирогледът е различен, гледните точки са различни. Тези, които подкрепят Брекзит за тях водещото беше и е Великобритания да бъде т.нар. независима държава. Макар че в глобалния свят как една държава би могла да бъде абсолютно независима? Те извеждаха това на първо място – независимост, законите да се изработват във Великобритания и да не са зависими от Брюксел. Докато останалите, в това число и аз, които не подкрепяхме Брекзит, за нас гледната точка беше друга – партньорство с твоите най-близки съседи. Това за нас е най-важното. Освен това ЕС е най-успешният мирен проект, който някога е съществувал. След Втората световна война, в който от двете воюващи страни загинаха милиони жертви – и руснаци, и германци, и поляци, редица държави бяха сринати и почти унищожени от войната, а след това успяха да си стъпят на краката, като Германия например.

Благодарение на ЕС повече от половин век в Европа цари мир. Европа бе континент, който бе разкъсван от войни. Благодарение на същия този Европейски съюз дори в самата Великобритания в момента цари относителен мир. Имам предвид размириците в Северна Ирландия. Благодарение на тази европейска спойка напрежението в Северна Ирландия изчезна. И затова когато половината британци гласуваха за излизане от ЕС проблемите, които по-рано съществуваха в Северна Ирландия и Шотландия – т.е. тяхното желание за независимост, сега отново излязоха на преден план.

Когато половината от населението на една държава иска едно, а другата половина – друго, е много трудно да се намери общ знаменател. Премиерът Борис Джонсън призова Брекзит да бъде оставен в миналото и да се гледа напред и нацията да се обедини. Не знам как ще се обедини британската нация. Защото половината част от обществото има абсолютно неприемлива гледна точка за останалата половина.

Брекзит връща в родината част от българите

„Ние ще се върнем“ – такива плакати издигат противниците на излизането на Обединеното кралство от ЕС

– Очаква се, че Великобритания ще върви към близко партньорство със САЩ. В рамките на ЕС това не бе възможно. Смяташ ли, че такава тенденция вече се наблюдава?

– Великобритания няма друга алтернатива. Великобритания все още е шестата по големина икономика в света. Неминуемо трябва да сключи търговска сделка с някой от големите играчи на световната сцена. Кой е този голям играч? Министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън и целият негов екип категорично казаха, че Съединените щати ще бъдат техният основен търговски партньор. Сключването на такова търговско споразумение със САЩ е абсолютно задължително и то ще се случи. Това е политиката на правителството на Великобритания в момента. Аз съм скептичен по отношение на сключването на търговско споразумение с ЕС. Макар че и двете страни извяват желание то да бъде договорено и подписано, пак същият Борис Джонсън и правителството на Великобритания казват, че свободното придвижване на европейски граждани между Великобритания и ЕС ще приключи. А свободното придвижване на хора, капитали, услуги и стоки са четирите принципа, върху които е основан Европейският съюз. Не може постоянно да се правят изключения за една държава, а да не се правят изключения за останалите 27 страни-членки на ЕС.

– В преходния период европейските граждани, включително и българските, могат свободно да пътуват до Обединеното кралство, без да попълват някакви документи и без визи. Нали така?

– До приключване на преходния период, до декември 2020 г., ако не се постигне сделка, а ако се постигне сделка – до юни 2021 г., не би следвало да настъпят никакви промени в режима на пътуване. Но същевременно вътрешният министър на Великобритания Прити Пател категорично заяви, че след Брекзит свободното придвижване на хора между Европа и Великобритания ще приключи. Това е още едно противоречие – когато вътрешният министър на Великобритания твърди едно, а ЕС – друго.

Великобритания навлиза в този преходен период. Надявам се, на това безпрепятствено пътуване между Великобритания и Европа да продължи поне до края на преходния период, защото в противен случай много българи ще бъдат поставени в изключително трудна ситуация. Една голяма част от тх все още не са кандидатствали за новия статут. Как ще докажат, че имат право да влязат в държавата, ако са живели там, но са отишли да видят близките си в България или пък са били някъде на почивка в Европа. Когато получиш новия статут не се издава и физически носител затова, че си го получил, т.е. пак няма как да докажеш, че имаш право да живееш във Великобритания.

– Би ли припомнил през каква процедура трябва да преминат сега европейските граждани, живеещи в Обединеното кралство, за да може да останат там?

– Всички граждани на ЕС, включително и българите, живеещи във Великобритания, независимо от периода, през който са живели там, независимо от това дали работят или не, от семейното им положение и социалния статут и т.н., трябва да кандидатстват за „статут за уседналост“, който ще им даде правото на постоянно пребиваване след Брекзит. Тези, които са пребивавали 5 или повече години във Великобритания и може чрез документи да докажат престоя си, кандидатстват за т.нар. „settled status” – „статут за уседналост“. Всички останали, които са в страната по-малко от 5 години, ще получат „временен статут на уседналост” – „pre-settled status”. Крайният срок за кандидатстване е 30 юни 2021 г., ако не настъпят промени. Има онлайн процедура, за която се кандидатства. Не е трудна, не е сложна, безплатна е, но е съпроводена с владеене на английски на някакво ниво и на компютърна грамотност. Човек трябва да докаже престоя си чрез доходи, чрез наличие на жилище, чрез плащане на социални осигуровки, чрез регистрация при личен лекар и т.н. Процедурата не е направена, така че да обезкуражат гражданите на ЕС да не кандидатстват, но има минимум от неща, които те трябва да докажат. А част от българските граждани няма да успеят преминат през този тест.

Лупа

Твоята оценка
Общо гласували
Твоят коментар

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ko4.bg във Facebook